10 Nisan 2012 Salı

Makarna ile ilgili pratik bilgiler

Makarnayı pişirdikten sonra soğuk suyla durulamalı mıyım?
Sadece makarnayı soğuk olarak veya sosla birlikte hemen servis edeceğiniz zaman suyla durlayabilirsiniz. Bu durumlarda makarnanın soğuk suyla durulanması pişme işlemini bitirir ve diri kalmasını sağlar.

Makarnanın pişerken veya piştikten sonra birbirine yapışmasını nasıl önlerim?
Çok su kullanarak ve aşırı pişirmeden makarnanızı hazırlayın. Makarna paketinin üstünde size verilen pişirme sürelerine sadık kalın.

Tüm makarnalarda yumurta var mıdır?
Hayır. Aksi belirtilmedikçe genelde makarnalar yumurta içermez. Kullandığınız makarna paketinin içindekiler bölümüne emin olmak için bakınız.

Makarnaları nasıl saklamalıyım?
Makarna paketlerini, pişirmeden bir yıl kadar muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir yerde makarna paketlerini saklayınız. İlk aldığınız makarnayı, ilk olarak pişiriniz ve yeni bir paket açmadan bir önce açtığınız paketi mutlaka bitirinizi.
Pişirilmiş makarnalarınızı, hava almayan bir kabın içinde 3 ile 5 gün arasında saklayabilirsiniz. Bir miktar sıvı yağ eklerseniz, makarnalarınız birbirine yapışmaz. Pişmiş makarnalarınızı soslarıyla karıştırıp saklamayınız.

Makarna suyu çok geç kaynıyor, ne yapmalıyım?

Isıyı çabuk ileten bir tencere kullanın ve su kaynayıncaya kadar kapağı kapatın. Hem zaman hem de enerji tasarrufu etmiş olacaksınız.


Makarna suyu taşıyor, ne yapmalıyım?


Bir bardak buz gibi soğuk suyu hazırda bulundurun, böylece makarna suyunun taşmasına yakın hemen bir miktar soğuk su ilave ederek taşmasını önleyebilirsiniz. Ancak sadece taşmasını önleyecek kadar soğuk su ilave edin, su kaynamaya devam etmelidir. Daha sonra ateşi suyu kaynatacak ancak taşmayacak şekilde kısın.


Makarnalar birbirine yapışıyor ne yapmalıyım?

Az su mu kullandınız? (1000 gram su – 100 gram makarna -10 gram tuz kuralını unutmayın) Pişerken kapağını mı kapattınız yoksa ara sıra karıştırmayı mı unutunuz? Makarnalar bol suda kapağı kapatmadan haşlanmalıdır ve ara sıra karıştırmalıdır, aksi takdirde yapışabilir. Makarna ayrıca çok uzun süzüldüğü zaman yapışabilir. Makarna servis edilinceye kadar daima hafif nemli kalmalıdır.

Tencere makarna piştikten sonra gri bir renk alıyor ne yapmalıyım?

Tuzu daima su kaynadıktan sonra ilave ediniz, yoksa tencerede gri bir tabaka oluşabilir. Makarnaları süzdükten sonra tencereyi hemen soğuk su ile çalkalayın. Yine de gri bir tabaka oluştuysa biraz sirke ile temizleyebilirsiniz.

Makarna hazır ama sos hazır değil ne yapmalıyım?

Bu aslında hiç olmamalıdır. Ancak kazara böyle bir şey olduysa makarna haşlama suyundan 1 bardak geniş bir kaseye dökün ve süzülmüş olan makarnaları ilave ederek karıştırın ve sosu hazır oluncaya kadar benmari usulü (sıcak su banyosu) sıcak tutun.

Sos hazır ama makarna değil, ne yapmalıyım?

Sosu geniş bir kaseye koyun ve kapağını kapatarak fırında 50 derecede sıcak tutun. Daha sonra pişmiş olan makarnaları sos ile hızlı bir şekilde karıştırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder