10 Nisan 2012 Salı

En Güzel Makarnaları Pişirmenin Kurallları

Miktar ve çeşidi

Genel olarak kişi başına 100 gram makarna yeterli olacaktır. Çok aç olanlar için 125 gram hesaplanmalıdır. Küçük ve ince makarna çeşitleri için hafif soslar, iri ve kalın çeşitler için daha yoğun soslar uygundur.

Doğru pişirmek

Makarnalar her zaman bol suda haşlanmalıdır. Az suda haşlandığında birbirine yapışma riski olabilir. Makarnayı herkes farklı dirilikte sevdiği için sadece paket üzerindeki pişirme önerilerine sadık kalmadan, tadarak kıvamını kontrol etmenizde yarar var. Sadece hızlıca süzün ve asla (makarna salatası için kullanmadığınız takdirde) soğuk sudan geçirmeyin. Aksi takdirde sos ile bütünleşmesi mümkün olmayacaktır.

Sebze

Tam tadına varabilmek için kullandığınız sebzelerin taze olmasına dikkat edin. Soğan, sarımsak, havuç ve kereviz sapları aromatik makarna soslarının temelidir. Daha leziz olduğundan sera domates yerine konserve domates kullanın.

Yağ

En kaliteli zeytinyağını (sızma) kullanın. Hem daha lezzetli hem de daha sağlıklıdır. Tereyağı sadece lezzet vermez aynı zamanda sosunu bağlar.

Deniz Mahsulleri

Mümkün olduğu kadar taze olmasında yarar var. Midyelerin sıkı sıkı kapalı olmalarına dikkat edin. Açık olan midyeleri kullanmayın. Dondurulmuş deniz mahsullerini çok yavaş bir şekilde çözülmeye bırakın. En ideal şekli buzdolabının sebze bölümünde çözülmesidir.

Et

Eti güvendiğiniz bir yerden satın alın. Kıymayı aldığınız günde kullanın. Her zaman taze kıymayı donmuş kıymaya tercih edin, zira donmuş kıyma pişirme anında çok fazla su bırakmaktadır. Füme etleri daima kızartarak kullanın.

Makarna

Kaliteli durum buğdayından üretilen makarnalar al dente pişerler ve sosları en iyi şekilde taşırlar. Unutmayın kalite değer demektir. Ucuz makarnalar çoğu zaman yapışır ve hamurlaşır. Son kullanma tarihine dikkat edin.

Soslar

Makarnaları kaplayacak kadar sıvı olmalıdır asla makarnaları birbirine yapıştırmamalıdır. Çabuk pişen makarna sosları hafif çeşnilendirilmelidir, uzun pişen soslarda daha fazla baharat kullanılabilir. Sosların pişmesine yakın ilave edilen bir miktar tereyağı veya zeytinyağı soslarınıza ilave bir lezzet kazandıracaktır.

Baharlı Bitkiler

Çabuk hazırlanan ve hafif soslar için fesleğen, maydanoz, taze kekik veya taze mercanköşk gibi taze bitkiler kullanın. Uzun süre pişen soslar için ise defne yaprağı, kuru kekik, adaçayı, biberiye gibi kurutulmuş bitkiler uygundur.

Peynir

Hazır rendelenmiş olarak alınan peynirler en iyi sosu bile bozar. Onun için parmesan peyniri, sert tulum peyniri ve gravyer peynirini daima bütün olarak alın ve taze olarak rendeleyin. Kalan peyniri biraz sirke ile nemlendirilmiş kağıt havluya sararak buzdolabının sebze bölümünde saklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder