24 Temmuz 2012 Salı

En İyi Makarna Adresleri

Makarnaların en gözde adresleri
1922 yılında Türkiye’ye gelen ve Türk gıda sektörlerinin ilkleri arasında gösterilen makarna, İzmir’de kurulan ilk makarna fabrikası ile sanayi tipi üretime geçmiş. Bu tarihten öncesinde Anadolu’da makarna üretimi ev yapımı erişte ile sınırlı iken, şehirleşmenin artması ve makarna tesislerinin kurulması ile birlikte hazır makarna tüketimi de yıllara göre artış göstermiş. Tarihçesini kısaca hatırladığımız makarna bugün İstanbul’da yaygınlaşan yerli yabancı zincir restoranların ve özellikle yine İtalyan mutfağının Türkiye’deki temsilcilerinin vazgeçilmez sunumlarından biri. Rengarenk sunumları ve birbirinden farklı lezzetleri ile mercek altına aldığımız makarnaları en iyi nerelerde yeriz diyerek yola çıktık ve bu şekillendirilmiş hamurların en gözde adreslerine Food in Life dergisi ulaştı…

Dünya mutfağından iddialı seçenekler: Big Chefs

Büyük Şefler’in en iddialı olduğu lezzetleri arasında makarnalar ilk sıralarda yer alıyor. Yılda iki kez yaz ve kış olmak üzere yenilenen mönüsünde, mevsime göre birbirinden farklı sos ve makarna çeşitleri ile değişik tatlar yaratan Big Chefs; Casserecce Pollo Rosso, Tagliolini ve Piruhi çeşitleri ile lezzet şöleni sunuyor. Casserecce Pollo Rosso; kurutulmuş domates ile hazırlanan kırmızı pesto sos, tavuk parçaları ve taze casserecce makarna ile hazırlanırken, Tagliolini Porcini mantarı ve truffle mantarı aroması ile lezzetkendirilmiş ıspanaklı taze tagliolini makarna ve Kıymalı ve Lor Peynirli Piruhi de börülce salatalı, kimyonlu yoğurt ve köz biber soslu kıyma ve lor peyniri ile hazırlanıyor.
www.bigchefs.com.tr


“En iyi makarna” Cento per Cento’da

Cento per Cento mutfak şefi Maurizio Morelli’nin, ev yapımı ravioli tutkusunu İstanbul’a taşıması ile oluşan mönüde çok özel makarnalar ve ravioli bulunuyor. Ev yapımı ravioli ve makarnalara olan tutkusu ile tanınan şef, yemeklerde her zaman en taze malzemeleri tercih ediyor. Makarnaları süslemede de gereksiz ve sahte hiçbir malzeme kullanılmıyor. Marizio Morelli’nin Londra’daki ortağı olduğu restoran Latium, kraliyet ailesi tarafından da ziyaret edilen bir mekan ve ayrıca Latium, Restaurant dergisi tarafından İngiltere’nin en iyi yemekleri ödüllerinde “en iyi makarna” ödülünün de sahibi olmuş.
www.centopercento.com.tr


Makarna rüzgarı sert esiyor: Big Plate

Farklı içeriklerle lezzetlendirilen spagettiler Big Plate makarna mönüsünün ilk göze çarpanlarından oluyor. Sarımsak ve zeytinyağı ile sade bir tat sunan Spaghetti Aglio Olio; domates, sarımsak ve taze fesleğenin eşlik ettiği Big Plate Spaghetti ve muhteşem bir uyumu yansıtan Trüf Mantarlı ve Kuşkonmazlı Spaghetti mönünün dikkat çekenleri arasında yer alıyor. Big Plate’in penneleri de denenmesi gereken tatlar arasında. Acı domates sosuyla tadı katlanan Penne Arabbiata ve formda kalmak isteyenlerin tercihi Sebzeli Kepekli Penne mönüdeki çeşitler… Makarna seçenekleri Big Plate’te bunlarla sınırlı kalmıyor. “Bol bol peynir!” diyenlerin seçimi olan 4 Peynirli Tortiglioni; fesleğenli bolonez sosuyla enfes bir deneyim yaşatan Pappardelle Bolognese; tazelik dolu Fesleğenli Fettuccine ve patlıcan, mozzarella peyniri, domates sosu, fesleğenle zenginleşen Rigatoni Melanzane de makarna severlerin kalbini çalacak lezzetler arasında yer alıyor.
www.bigplate.com.tr


Spagetti Vongole’nin Asaleti: El Beso

El Beso Restaurant & Club’da, gurme lezzetleri denerken aynı zamanda Spagetti Vongole’yi de tatmak mümkün. El Beso Restaurant & Club, Boğaz’ın eşsiz manzarası eşliğinde İtalyan, İspanyol ve Türk mutfağından özenle seçilmiş mönüsü, klasikten uzak, modern ve bir o kadar yalın dekorasyonu ile dikkat çekiyor. İtalyan mutfağının olmazsa olmazlarından Makarna, El Beso Restaurant & Club’da geniş bir mönü ile karşımıza çıkıyor. Özellikle Spagetti Vongole, mekanın spesiyalitelerinin arasında yer alıyor. 12 dakika boyunca haşlanan spagettiler, sızma yağ, pul biber, domates, sarımsak, beyaz şarap ve vongolelerle bir araya gelerek eşsiz bir lezzet yaratıyor.
www.elbeso.com.tr



Nişantaşı’nın haylaz çocuğu: Hardal

Hem mönüsü hem de atmosferiyle her kesimden insana hitap eden Hardal, farklı eğlence anlayışı ve leziz mönüsü ile dikkat çekiyor. Hardal, Meksika lezzeti ve Fajita’dan İtalyan makarna çeşitlerine, özel soslardan hazırlanmış hamburger çeşitlerinden salatalara kadar zengin bir mönü sunuyor. Hardal’ın zengin mönüsünde en beğenilen tatlar arasında makarnalar yer alıyor. 14 çeşit makarna bulunan Hardal’ın mönüsünde müdavimlerin en favorisi ise “közde patlıcanlı penne”. Hardal’ın makarnalarının en önemli özelliği ise ev yapımı olmaları olarak gösteriliyor. Mekanın renkli dekorasyonu da yemekleri kadar ilgi çekiyor. Sıcak ve eğlenceli bir dekorasyona sahip olan Hardal’da mermer ve ağaç kütüğü formundaki ahşap masalar bulunuyor. Hardal, kış bahçesi ile de yemeklerini açık havada yemek isteyenler için güzel bir alternatif oluşturuyor. www.margroup.tc


Somonlu, mevsimsel sebzeli makarnalar… Juno

Nişantaşı’nın sakin ama lezzet dolu sokaklarından Mim Kemal Öke’de konumlanan Juno da makarnaları ile ön plana çıkan mekanlar arasında yer alıyor. Mönüsünde dünya mutfağı ve vicdanını rahat tutmak isteyenlere yönelik küçük porsiyon seçenekleri de barındıran Juno, burgerden, bonfileye, ahtapot carpacciodan odun fırınında pişen çıtır pizzaya birbirinden farklı makarna çeşitlerine dek birçok farklı alternatif sunuyor. Taze makarnadan yapılan Somonlu Tagliatelle, mevsim sebzeleri ile hazırlanan Sebzeli Papardelle en fazla tercih edilen alternatifler arasında yer alıyor.



Lucca

Ördekli Pappardelle farkı Lucca’da

Lucca’nın mutfak ekibi, mevsimsel mönülerini geliştirmek adına sürekli çalışıyor. İstanbul’un gözde semtlerinden Bebek’te günün her saati arzu ettiğini lezzetleri ev konforunda tadabileceğiniz Lucca mönüsünde makarnalar da geniş yer tutuyor. Geniş içecek mönüsü yanında sıklıkla tercih edilen makarna alternatiflerinden en beğenileni 7 yıldır mönünün signature dish’i haline gelen makarnası Ördekli Pappardelle. Lucca’nın misafirlerine bir hoşluğu da,dileyenlere makarnaların aynı zamanda mönüde 4 kişilik ve 6 kişilik porsiyonları da yer alıyor. Ördekli Pappardelle ile beraber Lucca’nın mönüsünde çok özel soslu ve değişik zevkler için 4 farklı makarna bulunuyor. Kum Midyeli Spaghettini, Yaban Mantarlı Tagliatelle, Domates Soslu Sebzeli Penne ve Ördekli Papardelle.
http://luccastyle.com



Makarnanın binbir çeşidi: Middle Kitchen

Yeşilköy Marina’nın gözdesi Middle Kitchen, 120’nin üzerinde çeşidi barındıran mönüsü ile seçimlerinizi zorluyor. Mönüde, pizzalar, makarnalar, noodlelar, birbirinden lezzetli hamburger ve özel et çeşitleri, tadına doyum olmaz sandviçler, doyurucu ve göz alıcı kahvaltı menüleri, leziz balık çeşitleri ve özel tarifleri ile hiçbir yerde bulamayacağınız tatlılar yer alıyor. Geniş bir makarna mönüsüne sahip Middle Kitchen’ın makarna çeşitleri arasında Patlıcanlı Fusıllı, Keçi Peynirli Penne, Köz Patlıcanlı Etli Fırın Penne, Penne Arrabiata, Cevizli ve Erzincan Lor Peynirli Erişte, Beş Peynirli Ravioli, Deniz Mahsulleri Linguine bulunuyor. Mekanın vazgeçilmezlerinden olan noodlelar ise; etli, tavuklu, sebzeli, karidesli olarak 4 çeşitte konuklara sunuluyor. Makarna çeşitlerinden çoğu mutfakta özel olarak el yapımı hazırlanıyor. Mekanın spesiyali ise Köz Patlıcanlı Etli Fırın Penne. Az acılı domates sos, köz patlıcan, et ve mozarella peynirinden yapılan Köz Patlıcanlı Fırın Penne makarna severlere lezzet şöleni yaşatıyor.
www.middlekitchen.com

İtalyan temsilci: Piola

Açıldığı günden bu yana, geleneksel İtalyan lezzetlerini sade ve modern atmosferiyle birleştirerek sunan Piola, damak tadına düşkün olanların bu yıl da en favori adresi… Sağlıklı ve leziz İtalyan mutfağına sahip olan Piola, 45’in üzerinde farklı pizza seçeneğinin yanı sıra, menüsünde yer alan alternatif yemekleriyle de keyifli anlarınıza eşlik ediyor. Makarna sevenlerin vazgeçemeyeceği mantar, krema ve Grana Padano peynirli Pappardelle Cortina, Piola misafirlerinin gözde lezzetlerinden. Bunun yanı sıra maccheroni karides ve kuş konmazlı maccheroni de makarnalar arasında farklı en çok tercih edilenlerden.
www.piola.it

Geleneksel Napoli makarnası: Rossopomodoro


Yılda dört kez değişiklik yapılan mönüsünde makarnalara geniş yer veren Napoli temsilcisi Rossopomodoro, tüm yemeklerinde ve özellikle makarnalarında sadece mevsimine göre sebzeler kullanmasının yanış ıra, tüm yemeklerin garnitür ve sosları sipariş anında taze yapıyor. Makarnalarda kullanılan temel ürünler, Güney İtalya’nın özellikle Napoli çevresindeki Campania bölgesinden geliyor. Ürünler, İtalyan hükümetinin gıda ürünlerindeki standartlarını belirleyen belirlenmiş kaynağı koruma altına alan D.O.P garantisi ile sofraya taşınıyor. Mekana adını veren San Marzano domatesi, makarna ve pizzalardaki benzersiz lezzetin yaratıcısı. El yapımı günlük taze makarnaların yanısıra; diğer geleneksel makarna çeşitlerini de bünyesinde barındıran mekandaki makarnalar, yüzyıllardan bu yana İtalya’nın geleneksel makarna üretim merkezi olarak kabul edilmiş Napolitan kasabası Gragnano’da üretiliyor.
www.istanbul.rossopomodoro.com



Doğal ürünlerin İtalyan klasiğine dönüşüyor: Mama

Yörelerinden getirilen doğal malzemelerin, deneyimli şeflerin ellerinden geçerek lezzet harikaları yarattığı restoranda, ev yapımı makarnalar her damak zevkine uygun çeşitlerle dikkat çekiyor. Bir İtalyan klasiği makarnayı kendine has tariflerle en iyi şekilde temsil eden Mama, adaçayı ve tereyağının lezzet verdiği patlıcan ve beyaz peynirli Mama -Fagottini Mama makarna müdavimlerinin bir numaralı lezzeti. Balık severler için renkli biberlerle süslenen Karides ve Kalamarlı Mama -Tagliolini di Mare’yi mönüsüne eklemeyi unutmayan mekan, Öküzgözü, Alicante ve Boğazkere, Shiraz şaraplarıyla bu uyumu tamamlıyor. Çabuk ama güzel bir şeyler atıştırmak ve Boğaz Köprüsü’ne nazır lezzetli makarnaları denemek için yeniçağın İtalyan restoranı Mama’yı günün her saati ziyaret edebiliyorsunuz.
www.istanbuldoors.com/mama


Akılda kalıcı lezzetler Mia Mensa’da
1994 yılından bu yana İtalyan mutfağının en iyi temsilcilerinden biri olarak adından söz ettiren Mia Mensa, makarna deyince de akla gelen nadide mekanlar arasında yer alıyor. Akılda kalıcı lezzetlere imza atan mekanda, Tagliatelle Arragosta spesiyali ön plana çıkıyor. Kırmızı ve beyaz şaraplarla hazırlanan soslar eşliğinde sunulan ve tamamen doğal ürünlerden yapılan Tagliatelle, Mia Mensa müdavimlerinin bir numaralı tercihi. Taze fesleğen, cherry domates ve erken hasat zeytinyağı eklenen Tagliatelle, haşlanmış ıstakozlarla servis ediliyor.
www.miamensa.com
Kaynak: Food in Life Gastronomi Yayınları

Basit Makarna Hamuru Tarifi

325 gr Un
 3 Adet Yumurta
 1 yemek kaşığı Zeytinyağı
 1 yemek kaşığı Su
 Tuz

Mermer tezgah üzerine unu eleyiniz. Üzerine bir tutam tuz serpiniz. Unun ortasını havuz yapınız. Ayrı bir kapta yumurta, zeytinyağı ve suyu iyice karıştırıp, unun ortasına dökün. Unun kenarlarından alarak, hamur haline getiriniz. Hamur kendini toplayınca 5 dakika yoğurunuz. Hamurun üzerini ıslak temiz bir bez ile örtünüz ve 15-20 dakika bekletiniz. Dinlenen hamuru açıp, istenen şekilde kesebilir veya makarna açma makinası kullanabilirsiniz.

Makarna Haşlaması
Haşlayacağınız makarnanın en az 3 katı kadar suyu derin bir tencerenin içine koyup kaynatın. İçine tuz ve 1 yemek kaşığı Zeytinyağı ekleyiniz. Su kaynayınca makarnaları atıp 8-13 dakika pişiriniz. Hemen servis edecekseniz, pişen makarnayı süzüp yağlayınız. Makarnayı sonra servis edecekseniz, süzüp, soğuk sudan geçirip, ayçiçek yağı ile yağlayınız. Üzerini kapatıp, buzdolabında saklayınız. Hazırladığınız makarna soslarını ayrı veya karıştırarak servis edebilirsiniz.

Erişte Mantı Makarna Makinesi Hamur Açma Kesme

18 Temmuz 2012 Çarşamba

Kebaplı Makarna Tarifi


1 paket Makarna,
250 gr jülyen doğranmış et
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kırmızı biber
1 adet renkli (kırmızı) biber
1 adet çarliston biber
1 adet domates


Lezzetli bir makarna için büyükçe bir tencerede su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra tuz ilave edilir.(tuzu kaynamadan atmamız halinde suyun kaynama süresi gecikeceğinden su kaynadıktan sonra tuz ilave edilir.) Makarna 8-10 dakika karıştırılarak haşlanırken jülyen doğranmış etler tavada tereyağı ve karabiberle kavurulur. Kavrulan etler haşlayıp süzdüğümüz makarnanın üzerine yine ince dilimlenmiş kırmızı ve çarliston biberle sırasıyla dizilir. Etlerin üzerine yoğurt, yoğurdun da üzerine tereyağında kızarmış karabiber ve kırmızıbiber dökülerek servis yapılır. Afiyet Olsun...



Çerkes Tavuklu Makarna Tarifi

1 paket makarnna
Tavuk göğsü
3 su bardağı su
Sarımsak
bayat ekmek
ceviz
karabiber
kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz


Tavuğu haşlayıp tel tel ayırın. Sarımsakları,tuzu, kara biberi, ufalanmış ekmeği tavuğun haşlama suyundan birazını ve cevizi blanederda çekin. Makanrnayı haşlayıp süzün. Zeytin yağında kırmızı biberi ve makarnayı çevirin. son olarak çerkez tavuğunu ekleyip iyice harmanlayın
Bu tarifi soğuk yapmak istiyorsanız makarnayı süzdükten sonra yıkayarak mazlemeyi yoğurt ve biraz mayonezle de karıştırabilirisiniz. Afiyet Olsun...






14 Temmuz 2012 Cumartesi

Adana Makarnası Tarifi

1 paket kesme makarna
3 adet kuru soğan
2 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz

Kaynayan suya tuz koyun. Makarnayı atıp 7-8 dakika kaynattıktan sonra süzün. Tavada margarini eritin, küçük küpler şeklinde doğranmış soğanı, kıymayı, karabiber ve tuz atın.  Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar karıştırarak kavurun. Biber salçası ve pul biber ilave edin. Hazırladığınız sosa makarnaya ekleyip 4 dakika karıştırın. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.

Ciğerli Makarna Tarifi

500 gr. makarna istenilen çeşit
1/4 kuzu ciğeri,
2 kaşık yağ,
3 adet kırmızı domates
yarım kaşık un,
50 gr. kaşar peyniri,
tuz
karabiber

Makarnayı bol suyla haşlayıp suyunu süzünüz, Süzülen makarnayı tekrar tenceresine koyup üzerine erimiş bir kaşık yağ gezdiriniz. Tencereyi silkeleyerek makarnaları yağlayıp ısınmasını temin ediniz.
Diğer tarafta domatesi birkaç parçaya bölüp yumuşayıncaya kadar kaynatınız. Domatesleri süzgeçten geçirin. Ciğeri kibrit çöpünden biraz kalın şeritler halinde doğrayınız. Bir kaşık yağla sote yapınız. Süzdüğünüz domates suyunu ciğerlerin üzerine döküp kaynatın. Ciğerler pişince biraz suluca ateşten indirin. Makarnaları servis tabaklarına pay edip üzerine kaşar peyniri serptikten sonra ciğerli sosu döküp servis edin. Afiyet Olsun...

Ciğerli Domatesli Makarna

Çoban Makarnası Tarifi

1 paket makarna
300 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
2 adet domates
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz

İnce çentilmiş soğan yağda çevrilir. Kıyma eklenir, suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Rendelenmiş domates ve tuz eklenir. Biraz daha pişirilir. Makarna haşlanır ve süzülür. Üzerine hazırlanan harç konur. Afiyet Olsun...

Filipin Usulü Makarna Tarifi

1 paket makarna
250 gr tavuk göğsü
istediğiniz kadar karabiber, kırmızı pul biber, kekik , nane, hardal
tabaklara rendelemek için 200 gr kaşar

İlk olarak tavuk göğüs etlerini bir bıçak yardımıyla küp şeklinde doğruyoruz. Doğradığımız tavuk göğüs etlerini bir miktar haşlıyoruz. Bir tavaya mısır özü yağı ilave ederek haşladığımız tavuk göğüs etlerini soteliyoruz. Soteleme işlemini yaparken de diğer taraftan haşlanması için bol tuzlu kaynar suya attığımız makarnaların suyunu süzüyoruz. Suyu süzülen makarnaları kavurduğumuz tavukların içine ilave ederek kaşar peyniri hariç geriye kalan tüm malzemeleri bir tavaya koyarak kısık ateşte on dakika boyunca devamlı karıştırmak suretiyle pişirelim ve makarnanın üzerine gezdirerek dökelim.
Filipin usulü makarna tarifi ile hazırladığımız bu tadına doyum olmayan yemeği servis tabaklarına paylaştırdıktan sonra üzerine kaşar rendesi serpip sıcak olarak servis edin. Afiyet Olsun...

Filipin Usulü Makarna

Güveçte Spagetti Tarifi

1/2 paket spagetti
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet büyük domates
1 orta boy soğan(küp doğranmış)
4 adet sivri biber(ince doğranmış)
4 diş sarımsak(ince kıyılmış)
1 çorba kaşığı fesleğen(kuru)
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz,karabiber,kekik,kırmızı biber (toz)

Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Zeytinyağını bir tavaya koyup biberleri sonra sarımsak ve soğanları koyup hafif kavurun, domatesleri ilave edin. Fesleğen, tuz ve karabiberi koyup suyunu tamamen çekmeden ateşi söndürün. 4 adet küçük güvecin içine haşladığınız makarnaları paylaştırın. Makarnaların üzerine kaşar peynirin 3/4 ünü ve üzerine domates sosunu paylaştırın. Geri kalan kaşar peynirini de en üste serpin. Kekik ve toz kırmızı biberi de serpip 180 derecede ısıtılmış fırında üzerindeki peynirler eriyip hafif kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun...

Güveçte Spagetti 

Hamsili Makarna Tarifi

1 paket spagetti makarna
250 gr hamsi(kılçığı temizlenmiş)
100 gr roka
mısır unu
karabiber ve tuz

Ayıklanmış hamsileri mısır ununda hafif sulu kalacak şekilde kızartıyoruz. Bir paket spagetti makarnayı bilinen şekilde suda haşlıyoruz ve süzülmeye bırakıyoruz. Diğer yanda kızarttığımız hamsileri bir kabın içine ince ince didikliyoruz bol suda yıkanan rokaları çok ince kıyıyoruz ve didiklediğimız balıkla beraber karıştırıyoruz. Pişirdiğimiz makarnamızı geniş bir kaba koyup balıklı rokamızı üzerine gezdiriyoruz isteğe göre karabiber ekleyebilirsiniz. Afiyet Olsun...

hamsili makarna tarifi 300x175 Hamsili Makarna Resimli Tarifi

Kuru Patlıcanlı Makarna Tarifi

1 paket kelebek makarna
3 adet kuru patlıcan
2 adet kuru kırmızı biber
3 diş sarmısak
6 yemek kaşığı kaşar rendesi
4 yemek kaşığı zeytinyağ
Karabiber
Tuz

Kuru patlıcanları ve kırmızı biberleri 2 saat boyunca ılık suda bekletin. Sonra patlıcanı da biberleri de ayırıp 10'ar dakika kaynatın. İnce şeritler şeklinde doğrayın. Tencereye 4 yemek kaşığı zeytinyağ koyun. Yağ ısınınca dövülmüş sarmısak, patlıcan ve biber atıp 3-4 dakika soteleyin. Pul biber, karabiber, tuz ve 1 çay bardağı su koyup kısık ateşte 15 dakika pişirin. Kaynayan tuzlu suya makarnayı ekleyip, 8-10 dakika haşlayıp süzün. Sosu makarnaya ilave edin, makarnayla birlikte 2-3 dakika tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra servis yapın. Afiyet Olsun...

Patlıcanlı Makarna

Kimyonlu Kıymalı Makarna Tarifi

1 Paket makarna
200gr kıyma
2 adet domates
3 tane biber
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz,pul biber
tereyağ

Makarnayı haşlayıp, soğuk sudan geçirin. Kıymayı biber, domates ve tereyağ ile beraber kavurun.  Tuz, kimyon, sarımsak  ve pul biber ekleyip biraz daha kavurun. Daha sonra bu karışımı makarna ile karıştırın. İstenirse yoğurtlu sos ile de servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun..
Kıymalı Makarna

Kıymalı Kuş Yuvası Tarifi

1 paket uzun erişte makarna
500 gr kıyma
4 soğan
8 domates
4 sivri biber
2 tutam fesleğen
zeytinyağı
2 su bardağı redelenmiş kaşar peyniri
tuz, karabiber

Uzun erişte şeklindeki makarnayı haşlayın. Diğer tarafta sıvı yağda soğan ve kıymayı kavurun. üzerine domates ve biberleri küp doğrayarak ilave edin. En son tuz ve baharat ların ardından bir tutam fesleğeni elinizle parçalayarak ilave edin.  Haşladığınız makarnaları süzüp bir fırın kabına alın. çatalla çevirerek kuş yuvası gibi bir şekil verin. Yuvaların ortasına kıymalı harcı paylaştırın. Birer tutam kaşar peyniri rendesi koyup fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar tutup sıcak servis yapın. Afiyet Olsun...




Kırmızı Pestolu Spaghetti Tarifi

100 gram dolmalık fıstık
2-3 adet küçük acı kırmızı biber
4 diş sarmısak
300 gram yağda kurutulmuş domates
3 yemek kaşığı domates püresi
400 gram spagetti
80 gram taze rendelenmiş kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı fesleğen
tuz

Fıstıkları yağsız tavada karıştırarak pembeleştirin. Sarmısakları soyun, iri iri kıyın. Kırmızı biberleri uzunlamalarına yarıp çekirdeklerini çıkartın ve incecik doğrayın. Domatesleri süzgece alıp iyice süzün. Yağını bir kapta toplayın. Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Fıstık, sarmısak, acı kırmızı biber ve domatesleri mikserin kesici ucu ile püre haline getirin. 1/2 su bardağı su, 2-3 yemek kaşığı domates yağı, domates püresi ve fesleğeni ilave edip karıştırarak pestoyu hazırlayın. Çubuk makarnayı bol tuzlu suda 10 dakika haşlayın. Suyunu süzün. Süzdüğünüz 1/4 su bardağı suyu bir kaseye alın ve kırmızı pesto ile karıştırın. Hazırladığınız sosa süzdüğünüz makarnaları katıp karıştırın. Üzerine kaşar peyniri serpip servis yapın. Afiyet Olsun...

Kıbrıs Usulü Fırın Makarna Tarifi

1 paket Fırın Makarna
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
200 gr. az yağlı dana kıyması
300 gr. kuru soğan
1/5 demet maydanoz
1 adet havuç
2 adet limon
50 gr. tuz
400 ml. süt
100 gr. un
3 adet yumurta
100 ml. zeytinyağı

Doğranmış soğan, rendelenmiş havuç ve kıyma bir miktar sıvı yağ ile kavrulur, kıyılmış maydanoz ilave edilir ve makarna içinin harcı hazırlanır. Selva Fırın Makarna paketteki uyarılar doğrultusunda haşlanır ve süzülür. Yağlanmış tepsiye haşlanmış makarnanın yarısı döşenir. Rendelenmiş kaşar peyniri hemen üstüne, kıymalı harç ise onun üstüne yayılır. Geriye kalan haşlanmış makarna üzerlerine döşenir.

SOSUN HAZIRLANIŞI
50 gr. zeytinyağı 100 gr. un ile kavrulur. 400 ml. Süt içerisinde 3 adet yumurta çırpılır ve kavrulan unun üzerine dökülerek karışım yumuşak muhallebi kıvamına getirilir. Hazırlanan bu sos tepsideki makarnanın üzerine dökülerek fırına sürülür. Orta hararetteki fırında sos açık kahverengi rengini alana kadar, 20-25 dakika pişirilir. Pişirilen makarna dinlendikten sonra, porsiyon şeklinde kesilerek ılık servis yapılır. Afiyet olsun...

http://enguzelmakarnatarifleri.blogspot.com/

Keşli Cevizli Makarna Tarifi

1 paket Erişte
70 gr. keş peynir
70 gr. ceviz
70 gr. tereyağ
20 gr. tuz

Erişteyi kaynar tuzlu suda haşlayın ve süzün. Keş ve cevizin yarısını makarnaya karıştırın.
Çekilmiş keş ve cevizin diğer yarısı altın sarısı renk alıncaya kadar tereyağında kızartın ve makarnanın üzerine dökün. Servis yapın. Afiyet Olsun...

Keçi Peynirli Pappardelle Tarifi

1 adet soğan,
1 adet limon,
2 diş sarımsak,
100 gram küçük yapraklı roka,
100 gram taze keçi peyniri (sevdiğiniz peynir),
400 gram Pappardelle Makarna,
15 gram toz şeker,
45 ml. sıvı yağ,
100 ml. beyaz şarap,
100 ml. sebze suyu,
250 ml. krema,
Tuz, karabiber

Soğanı küpler halinde doğrayın. Sarımsağı ince kıyın. Limonun kabuğunu rendeleyin. okayı yıkadıktan sonra sularını tamamıyla süzdürün ve iri parçalara doğrayın. Genişçe bir tavada yağı kızdırın. Soğan ve sarımsağı kavurun. Şarabı ekleyin. Şarap buharlaşıncaya kadar pişirdikten sonra krema ve sebze suyunu katarak ve 10 dakika daha pişirin. Keçi peynirini ekleyin, iyice karıştırın ve sos hafif krema kıvamına gelinceye kadar pişirin. Limon rendesinin yarısını ve rokayı da ilave ettikten sonra 2 dakika daha pişirin. Makarnayı tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşladıktan sonra süzün ve sıcak sosla karıştırın. Önceden ısıtılmış tabaklarda üzerine limon rendesi ve karabiber serpip servis yapın. Afiyet Olsun...
Pappardelle Makarna Tarifi

Kaymaklı Makarna Tarifi

1 paket makarna
2 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı hazır çiğ krema veya 2 yemek kaşığı kaymak
Tuz

Üzeri için:
3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Makarnayı kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp süzün. Tereyağını tencerede eritin, içine krema ilave edip karıştırın. Makarnayı koyup 2-3 dakika karıştırın. Rendelenmiş kaşar peyniriyle süsleyip servis yapabilirsiniz.  Afiyet Olsun...

Kaparili Spagetti Tarifi

1 paket spagetti (ya da şerit makarna)
3 diş sarmısak
60 gr çekirdeği alınmış siyah zeytin
4 çorba kaşığı kapari
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, Karabiber

Makarnaları az tuzlu suda arada bir karıştırarak 8 dakika haşlayın. Kalın dipli bir tavada zeytinyağını ısıtın içine sarımsak, zeytin ve kaparileri atıp yaklaşık bir iki dakika çevirin. Suyu süzülmüş makarnaları sosun içine atıp karıştırın. Servis tabağına alıp üzerini arzuya göre kaşar peyniri rendesi ile süsleyip sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...



Limonlu Krema Soslu Makarna-Linguini

1 paket makarna
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet limonun kabuğu rende
2 yemek kaşığı limon suyu
200 ml tavuk suyu
200 ml krema
45 g rende parmesan
Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Makarnayı tuzlu suda haşlayın ve süzün. Derin bir tavaya tereyağını koyup eritin. İçine rendelenmiş limon kabuğunu koyun, tereyağı hafif kızınca limon suyunu ve tavuk suyunu ekleyin. Kremayı ilave edip, kremanın kesmemesine özen göstererek bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Rende parmesanı, tuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayın. Makarnanızın üzerine ekleyin. Servise hazır. Afiyet Olsun...


10 Temmuz 2012 Salı

Naneli Makarna Tarifi

1 paket makarna 1-2 diş sarımsak
4-5 dal taze nane
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber

Derin bir tencereye 4 litre su doldurun. İçine 1 çorba kaşığı tuz ilave edin. Makarnayı kaynar tuzlu suda 10-12 dakika kadar haşlayın. Sarımsakları soyup kıyın. Taze nane yapraklarını doğrayın. Tereyağını bir tavada eritip sarımsağı koyun ve biraz kavurun. Üzerine makarnayı ve doğranmış taze naneyi ekleyip sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...


Taze Soğanlı ve Safranlı Makarna Tarifi



1 paket yumurtalı erişte 2 dal taze soğan
2 dal taze sarımsak
4-5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı çekilmiş ceviz içi
1 tutam safran
1 havuç
Tuz


Taze soğan ve sarımsakları temizleyip beyaz ve yeşil kısımlarını ince ince doğrayın. İkisini de bir kaseye alıp elinizde ovarak halka halka ayırın. Maydanozu temizleyip ince ince kıyın.
Margarini tencereye alıp kısık ateşte eritin. Soğan ve sarımsağı ilave edin ve hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Ateşten alıp ceviz içi, maydanoz ve bir tutam tuz serperek karıştırın.  Ayrı bir tencerede suyu kaynatın. Kaynar suya tuz ve safran ekleyip makarnayı haşlayın. Süzüp kavurduğunuz soğanlı karışıma ekleyin ve malzemeler birbirine karışıncaya kadar harmanlayın.
Havucu temizleyip sebze soyucu ile uzun şeritler halinde doğrayın. Teflon tavaya alıp rengi dönünceye kadar sote edin. Makarnayı servis tabağına alıp üzerini havuçla süsleyerek servis yapın. Afiyet Olsun...


Tarhana Soslu Makarna Tarifi

500 gr. makarna
1 litre su
3 diş sarımsak
2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kuru tarhana

Makarnayı üstünde yazan tarife göre pişirip süzdükten sonra yağın yarısından az biraz fazlasını tencereye koyup kızdırıyoruz. Süzülmüş makarnayı içine koyup 2 dakika pişiriyoruz. Öbür tarafta sarımsakları dövüp iyice ezdikten sonra yoğurtla bir güzel çırpıyoruz. Kalan sıvı yağı tavaya alıp tarhanaları döküp iyice kavurduktan sonra (başında beklemek lazım yanmasın) servis tabağına aldığımız makarnanın üstüne yoğurdu ve tarhana sosunu ekliyoruz. Afiyet Olsun...

Şekerli Makarna Tarifi

Arzu edilen şekilde ve miktarda makarna
Tereyağı
Damak tadına göre toz şeker

Makarnayı çok az tuzlu suda haşlayın ve süzün. Bir tencerede tereyağını eritin ve makarnaları katın, üzerine toz şeker serpin (yarım paket için yaklaşık 3-4 çorba kaşığı uygundur) ve harmanlayın, sıcak olarak servis yapın. Makarnadan vazgeçemeyip aynı zamanda tatlıyı da sevenler ve çocuklar için cezbedici bir lezzettir, deneyin. Afiyet Olsun...

Garnitürlü Makarna Tarifi

yarım kavanoz garnitür
2-3 kaşık mısır
yarım paket makarna (küçük düdük)
3 diş sarmısak
2 kase yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
tuz

Makarnayı tuzlu suda haşlayalım ve suyunu süzerek bir kaba alalım. Haşlanmış makarnanın üzerine yarım kavanoz garnitürü dökerek iyice karıştıralım. Başka bir kapta yoğurt, mayonez ve dövülmüş sarmısağıda karıştırarak makarnanın üzerine dökelim. Tuzunuda ayarlayarak iyice karıştıralım. Afiyet olsun…