15 Nisan 2012 Pazar

Biberli Domatesli Makarna Tarifi

500 gr makarna
600 gr domates
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
3 adet büyük boy sivribiber
3-4 adet defne yaprağı
2 çorba kaşığı kekik
6 yaprak frenk fesleğeni
4 diş sarımsak
tuz, karabiber

Izgarada sarımsakları yakmadan pişirin. Yumuşadığı zaman çıkarıp bir kenarda bekletin. Yıkayıp kuruladığınız biberleri, yine ızgarada, her tarafları eşit kızaracak şekilde arada bir çevirerek közleyin. Dış zarları kararınca biberleri alüminyum folyoya sarıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Soyup ikiye ayırdıktan sonra damarlarını cıkarıp önce şeritler halinde, sonra da minik zarlar halinde doğrayın. Saldıkları suyu bir kapta toplayın. Domatesleri yıkayıp ikiye bölün, yıkanmış defne yapraklarını yine ızgarada kızartın. Sonra domatesleri soyup, çekirdek kısmını çıkarın ve doğrayın. Sarımsakları soyun, çatalla ezin ve bir kenarda beklettiğiniz biber suyuna katın. Zeytinyağ, kekik ve elinizle ufaladığınız fesleğeni de katın. Tuz ve karsbiberi ilave edin. Bu sosa, domatesleri ve tuzladığınız biberleri de ilave edin. Makarnayı, tuzlu suda hafif diri kalacak biçimde haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirdikten sonra servis tabağına aldığınız makarnanın üzerine sosu gezdirin. Ilık ya da soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyet Olsun...

Salçalı Makarna Tarifi

1 yarım kilo (1 paket) çubuk makarna
1 baş iri soğan
3 domates
yarım paket margarin
250 gr yağsız kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
tuz, karabiber


Çeyrek paket margarini tencereye koyun. Ince doğranmış soğanı öldürün. Karnıyarık içi hazırlar gibi kıymayı katın. Kıymanın yağsız olmasına özen gösterin. Kıyma suyunu salıp çeksin. Bu arada domatesleri rendeleyip tel süzgeçten geçirin, çekirdekleri ve kabukları ayırın. Kıyma kıvama gelince önce süzdüğünüz domatesleri koyun, biraz pişsinler. Tuzu, karabiberi ayarlayın. Bir bardağa yakın su ekleyip kısık ateşte pişirin. Tuzlu kaynar suda makarnayı kırmadan haşlayın. Pişip yumuşayan makarnayı bol suda yıkayıp kevgire alın. Ayırdığınız yağı bir tencerede eritin, süzülen makarnayı tencereye alın. Yağ iyice karışsın, makarnalar ısınsın. Sıcak makarnaları servis tabağına koyun, üzerine kaynamakta olan salçayı dökün.
Yanında rende kaşar veya sarmısaklı yoğurt ile servis edebirsiniz. Afiyet Olsun...

Mantarlı Fırın Makarna Tarifi

1 paket kalın makarna
4 yumurta
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Beşamel sosu için :
1 büyük soğan
3/4 fincan un
2 su bardağı süt
1/4 paket margarin veya tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
tuz
Mantar sosu için:
250 gram mantar
3 orta boy domates
1 çay bardağı sıvı yağ

Makarnaları tencereye koyup haşlamaya bırakın, aynı anda başka bir tencerede ince doğradığınız veya rendelediğiniz soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup üzerine unu, tuzu ve karabiberi ilave edin. 3 dakika ateşte karıştırdıktan sonra üzerine yavaş yavaş sütü ilave edin. Koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Kaynamaya basladıktan sonra yıkayıp kalın doğradığınız mantarları yağla suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine soyup, Çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin ve domatesler eriyene kadar pişirin. Piştikten sonra süzgece aldığınız makarnaları, beşamel ve mantar soslarını, peynir rendesini büyükçe bir kapta harmanlayın, cam bir kasede iyice çırptığınız yumurtaları da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra yüksek kenarlı yağlanmış bir fırın tepsisi ya da borcama koyup önceden ısıtılmış fırına koyup 250 derecede 45 dakika pişirin. Kontrol için içine kuru bir bacak saplayıp çıkartın. Beşamel sosun yeterince katılaşıp katılaşmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz. Ancak beşamel sos bekledikçe de katılaşacaktır. Sıcak olarak servis yapınız. Afiyet Olsun...

Semizotlu Makarna Tarifi

bir bağ semiz otu
3 diş sarımsak
4 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı salça
2 adet biber kırmızı
bir tutam karabiber
5 su bardağı su
yarım çay bardağı zeytin yağı
4 su bardagı dolusu makarna

Semiz otları 5 su bardağı suda sarımsak ve tuz eklenerek bir tencerede 20 dakika kaynamaya bırakılır kaynayan semiz otları süzülerek bir kaba alınır.Tencerede kalan suyun içine makarna katılarak kaynatılır, daha sonra kaynayan makarna süzülerek başka bir kaba alınır.Bir tavada yağ salça biber baharat harmanlanarak sos haline getirilir sosun içine semiz otu konularak 5 dakika çevrilir makarnanın üzerine dökülerek servis edilir arzuya göre yoğurt dökülebilir. Afiyet Olsun...

10 Nisan 2012 Salı

En Güzel Makarnaları Pişirmenin Kurallları

Miktar ve çeşidi

Genel olarak kişi başına 100 gram makarna yeterli olacaktır. Çok aç olanlar için 125 gram hesaplanmalıdır. Küçük ve ince makarna çeşitleri için hafif soslar, iri ve kalın çeşitler için daha yoğun soslar uygundur.

Doğru pişirmek

Makarnalar her zaman bol suda haşlanmalıdır. Az suda haşlandığında birbirine yapışma riski olabilir. Makarnayı herkes farklı dirilikte sevdiği için sadece paket üzerindeki pişirme önerilerine sadık kalmadan, tadarak kıvamını kontrol etmenizde yarar var. Sadece hızlıca süzün ve asla (makarna salatası için kullanmadığınız takdirde) soğuk sudan geçirmeyin. Aksi takdirde sos ile bütünleşmesi mümkün olmayacaktır.

Sebze

Tam tadına varabilmek için kullandığınız sebzelerin taze olmasına dikkat edin. Soğan, sarımsak, havuç ve kereviz sapları aromatik makarna soslarının temelidir. Daha leziz olduğundan sera domates yerine konserve domates kullanın.

Yağ

En kaliteli zeytinyağını (sızma) kullanın. Hem daha lezzetli hem de daha sağlıklıdır. Tereyağı sadece lezzet vermez aynı zamanda sosunu bağlar.

Deniz Mahsulleri

Mümkün olduğu kadar taze olmasında yarar var. Midyelerin sıkı sıkı kapalı olmalarına dikkat edin. Açık olan midyeleri kullanmayın. Dondurulmuş deniz mahsullerini çok yavaş bir şekilde çözülmeye bırakın. En ideal şekli buzdolabının sebze bölümünde çözülmesidir.

Et

Eti güvendiğiniz bir yerden satın alın. Kıymayı aldığınız günde kullanın. Her zaman taze kıymayı donmuş kıymaya tercih edin, zira donmuş kıyma pişirme anında çok fazla su bırakmaktadır. Füme etleri daima kızartarak kullanın.

Makarna

Kaliteli durum buğdayından üretilen makarnalar al dente pişerler ve sosları en iyi şekilde taşırlar. Unutmayın kalite değer demektir. Ucuz makarnalar çoğu zaman yapışır ve hamurlaşır. Son kullanma tarihine dikkat edin.

Soslar

Makarnaları kaplayacak kadar sıvı olmalıdır asla makarnaları birbirine yapıştırmamalıdır. Çabuk pişen makarna sosları hafif çeşnilendirilmelidir, uzun pişen soslarda daha fazla baharat kullanılabilir. Sosların pişmesine yakın ilave edilen bir miktar tereyağı veya zeytinyağı soslarınıza ilave bir lezzet kazandıracaktır.

Baharlı Bitkiler

Çabuk hazırlanan ve hafif soslar için fesleğen, maydanoz, taze kekik veya taze mercanköşk gibi taze bitkiler kullanın. Uzun süre pişen soslar için ise defne yaprağı, kuru kekik, adaçayı, biberiye gibi kurutulmuş bitkiler uygundur.

Peynir

Hazır rendelenmiş olarak alınan peynirler en iyi sosu bile bozar. Onun için parmesan peyniri, sert tulum peyniri ve gravyer peynirini daima bütün olarak alın ve taze olarak rendeleyin. Kalan peyniri biraz sirke ile nemlendirilmiş kağıt havluya sararak buzdolabının sebze bölümünde saklayabilirsiniz.

Makarna ile ilgili pratik bilgiler

Makarnayı pişirdikten sonra soğuk suyla durulamalı mıyım?
Sadece makarnayı soğuk olarak veya sosla birlikte hemen servis edeceğiniz zaman suyla durlayabilirsiniz. Bu durumlarda makarnanın soğuk suyla durulanması pişme işlemini bitirir ve diri kalmasını sağlar.

Makarnanın pişerken veya piştikten sonra birbirine yapışmasını nasıl önlerim?
Çok su kullanarak ve aşırı pişirmeden makarnanızı hazırlayın. Makarna paketinin üstünde size verilen pişirme sürelerine sadık kalın.

Tüm makarnalarda yumurta var mıdır?
Hayır. Aksi belirtilmedikçe genelde makarnalar yumurta içermez. Kullandığınız makarna paketinin içindekiler bölümüne emin olmak için bakınız.

Makarnaları nasıl saklamalıyım?
Makarna paketlerini, pişirmeden bir yıl kadar muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir yerde makarna paketlerini saklayınız. İlk aldığınız makarnayı, ilk olarak pişiriniz ve yeni bir paket açmadan bir önce açtığınız paketi mutlaka bitirinizi.
Pişirilmiş makarnalarınızı, hava almayan bir kabın içinde 3 ile 5 gün arasında saklayabilirsiniz. Bir miktar sıvı yağ eklerseniz, makarnalarınız birbirine yapışmaz. Pişmiş makarnalarınızı soslarıyla karıştırıp saklamayınız.

Makarna suyu çok geç kaynıyor, ne yapmalıyım?

Isıyı çabuk ileten bir tencere kullanın ve su kaynayıncaya kadar kapağı kapatın. Hem zaman hem de enerji tasarrufu etmiş olacaksınız.


Makarna suyu taşıyor, ne yapmalıyım?


Bir bardak buz gibi soğuk suyu hazırda bulundurun, böylece makarna suyunun taşmasına yakın hemen bir miktar soğuk su ilave ederek taşmasını önleyebilirsiniz. Ancak sadece taşmasını önleyecek kadar soğuk su ilave edin, su kaynamaya devam etmelidir. Daha sonra ateşi suyu kaynatacak ancak taşmayacak şekilde kısın.


Makarnalar birbirine yapışıyor ne yapmalıyım?

Az su mu kullandınız? (1000 gram su – 100 gram makarna -10 gram tuz kuralını unutmayın) Pişerken kapağını mı kapattınız yoksa ara sıra karıştırmayı mı unutunuz? Makarnalar bol suda kapağı kapatmadan haşlanmalıdır ve ara sıra karıştırmalıdır, aksi takdirde yapışabilir. Makarna ayrıca çok uzun süzüldüğü zaman yapışabilir. Makarna servis edilinceye kadar daima hafif nemli kalmalıdır.

Tencere makarna piştikten sonra gri bir renk alıyor ne yapmalıyım?

Tuzu daima su kaynadıktan sonra ilave ediniz, yoksa tencerede gri bir tabaka oluşabilir. Makarnaları süzdükten sonra tencereyi hemen soğuk su ile çalkalayın. Yine de gri bir tabaka oluştuysa biraz sirke ile temizleyebilirsiniz.

Makarna hazır ama sos hazır değil ne yapmalıyım?

Bu aslında hiç olmamalıdır. Ancak kazara böyle bir şey olduysa makarna haşlama suyundan 1 bardak geniş bir kaseye dökün ve süzülmüş olan makarnaları ilave ederek karıştırın ve sosu hazır oluncaya kadar benmari usulü (sıcak su banyosu) sıcak tutun.

Sos hazır ama makarna değil, ne yapmalıyım?

Sosu geniş bir kaseye koyun ve kapağını kapatarak fırında 50 derecede sıcak tutun. Daha sonra pişmiş olan makarnaları sos ile hızlı bir şekilde karıştırın.

Makarnanın Tarihi

İtalyanların “pasta – spaghetti”, Amerikalıların “spaghetti - noodles – macaroni”, İngilizlerin “pasta –macaroni”, Almanların Teigwaren - Spaetzli, Çinlilerin “mein”, Japonların “udon” adının verdikleri makarnanın kökenleri konusunda farklı fikirler üretilmiş olsa da, makarnanın tek bir kişi tarafından bulunmadığı ortak görüştür.

Makarnanın doğuş izlerine birkaç uygarlıkta birden rastlanabilir: Etrüsk ve Roma başta olmak üzere, Arap ve Çin uygarlıkları. Bazı Etrüsk mezarlarında makarna yapım aletleri bulunmuştur. Ev yapımı bu tür makarna, düz ve şeritler halinde kesilmiştir (daha sonra Romalılar tarafından “lagana” olarak adlandırılan bugünün lazanyası). Romalı yazar Apicius'un M.S.1. yüzyılda yazdığı de re coquinaia adlı kitapta bugünkü lazanyanın ilk tarifi yer alır.

Eski Roma, Arap ve Çin medeniyetlerinde makarna'nın kullanıldığını çeşitli tarihi kaynaklar belirtmektedir. Roma yakınlarında bulunan "Cerveteri"de yapılan kazılarda, Eski Roma dönemine ait makarna yapımıda kullanılan aletler bulunulmuştur. Romalıların "lagana" dedikleri Lasanya türü makarnanın da bu dönemden kalma olduğu düşünülmektedir. Milattan sonra 1. yüzyılda yaşamış olan Apicio, "De re coquinaria" adlı eserinde "Lagana" yani Lasanyadan söz etmektedir.

Arap medeniyetinde ise makarna ile ilgili kaynağa daha çok rastlamaktayız. 10. yüzyılda makarnanın kervanlar ve gemilerle nakledildiği, büyük fetihlerle birlikte çeşitli milletlerin de bu şekilde ilk defa makarna ile tanıştığını Arap tarihçilerin eserlerinden öğreniyoruz.

Çin medeniyetinde ise makarna kullanımı daha eskilere dayanıyor. Milattan önce 1700 yıllarında Çin'de makarna tüketildiği bilinmektedir. Kaşif Marco Polo'nun Çin'e yaptığı seyahat sonrasında 1292 yılında beraberinde "Spaghetti" adı verilen makarna çeşidini getirdiği bilinmektedir.

Sonuç olarak makarnanın birçok medeniyette kullanıldığı ve farklı şekillerde üretildiğini görüyoruz. Makarnanın zaman içerisinde gelişerek teknolojinin de kullanımıyla modern makarna çeşitlerinin ortaya çıktığını söyleyebiliriz.


Keşif gezilerinden çok önce bile makarnanın İtalya'da kullanılıyor olması, Marco Polo'nun Çin'den getirdiği pek çok yeniliğin arasında makarnanın yer almadığını gösterir. Ancak makarnanın antik dönemlerden (M.Ö. 1700-1100) beri Çin'de de kullanıldığı bilinmektedir.

19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başı arasında, makarna üretim teknolojisi değişmeye başladı. Makarna üretimi yüzyıllardır elle yoğurulan hamur kesilerek ve yine elle şekillendirilen parçalar güneşte kurutularak gerçekleştiriliyordu. 1890'da, sadece Cenevre eyaletinde, 62'si Porto Manrizio yakınında yer alan, 222 makarna fabrikası bulunmaktaydı. Bu fabrikaların yıllık ortalama üretimi 100.000 kg'dan fazla değildi.

İnsanların ilk makarna fabrikası ile tanışmaları çok eski değildir. Çin ve İtalyanlardan sonra makarna A.B.D.‘ye de girdi. İlk makarna fabrikası Brooklyn'de Fransız Antoine Zerge tarafından kuruldu. Birleşik Devletler'in ardından İsveç, Almanya, İngiltere'ye ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra tüm dünya ülkelerine yayıldı.

Makarna Diyeti

Ünlü oyuncu Demi Moore'un uyguladığı ve sonuç aldığı iddaa edilen bu karbonhidrat ağırlıklı diyetin 14 gün boyunca uygulanabileceği söyleniyor. Açıkcası makarna sevenler için güzel bir diyet :)

Porsiyon büyüklüklerinde sıradan ölümlülerin porsiyon büyüklüklerini kullanırsanız kilo verebileceğinizi düşündüğüm, yaklaşık 1.300 kilokalorilik bir diyet programı bu. Sadece akşam yemekleri için sınırlama olmadığı söylenen bu diyette; çok halsiz kalırsanız akşam öğünlerinde verilen ölçüyü iki kere yiyebilirsiniz.

İçilecek çay ve kahvelerin şekersiz içilmesi gerektiğini özellikle vurgulamamıza, salataların yağsız olup limon veya sirke ile yenmesi gerektiğini hatırlatmamıza gerek yok sanırım.

Diyet listesinde bahsi geçen et köfteler muhtemelen sizin düşlediğiniz birim köfte büyüklüğünün yarısı büyüklüktedir. Özelllikle altını çiziyoruz. Ayrıca öğlenleri verilen makarna, az tuzla haşlanmış hakkaten 1 tabak makarnanın üzerine bir iki damla zeytin yağı damlatılması ile oluşturulmuş porsiyonlardır.

14 günlük programın 7 günlük diyet listeside şöyle:

1. Gün Sabah: Yarım bardak yoğurt, iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, çay veya kahve
Öğle: 1 tabak makarna, 1 kase yağsız salata
Akşam: yarım porsiyon ızgara tavuk, 1 kase salata


--------------------------------------------------------------------------------

2. Gün Sabah: Yarım bardak yoğurt, iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, çay veya kahve
Öğle: 1 tabak makarna, 1 kase yağsız salata
Akşam: yarım porsiyon ızgara tavuk, 1 kase salata


--------------------------------------------------------------------------------

3. Gün Sabah: Yarım bardak yoğurt, iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, çay veya kahve
Öğle: 1 tabak makarna, 1 kase yağsız salata
Akşam: 10 adet ızgara köfte, ekmeksiz az yağlı kıymadan olacak (fırında ızgara)


--------------------------------------------------------------------------------

4. Gün Sabah: Yarım bardak yoğurt, iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, çay veya kahve
Öğle: 1 tabak makarna, 1 kase yağsız salata
Akşam: 10 adet ızgara köfte (ekmeksiz az yağlı kıymadan olacak (fırında ızgara)


--------------------------------------------------------------------------------

5. Gün Sabah: Yarım bardak yoğurt, iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, çay veya kahve
Öğle: 1 tabak makarna, 1 kase yağsız salata
Akşam: 3 biftek, 1 kase salata (yağsız)


--------------------------------------------------------------------------------

6. Gün Sabah: Yarım bardak yoğurt, iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, çay veya kahve
Öğle: 1 tabak makarna, 1 kase yağsız salata
Akşam: 3 parça biftek, 1 kase salata


--------------------------------------------------------------------------------

7. Gün Sabah: Yarım bardak yoğurt, iki ince dilim ekmek, 2 mandalina, çay veya kahve
Öğle: yarım kilo meyva
Akşam: 3 parça balık, 1 kase salata

Makarna Nasıl Pişirilir

Her zaman geniş ve derin bir tencere kullanmakta fayda vardır.

Makarna pişirmede en ideal oran 1,5 litre suya 1 paket (500 gram) makarna ve 1 tatlı kaşığı tuzdur.

Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Tuz eridikten sonra makarnayı ekleyin.

Makarnayı ekledikten sonra ateşi yeniden açın. Karıştırmak için herzaman tahta kaşık kullanmanızı öneririz.

Pişirme işlemine tencerenin kapağını kapatmadan devam edin. İdeal pişirme süresi paketinin üzerinde yazar.

Makarna piştikten sonra süzme aşamasında buhardan haşlanmamak ve süzgeçi görebilmek için tencereye 1 bardak soğuk su döktükten sonra süzgeçe boşaltın.

Sosunuzun tipine ve sunuş tekniğinize göre sos ile karıştırıp servis edin.

Afiyet Olsun...

Makarnanın Besin Değeri

1991 yılında ABD Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan ve günümüzde tüm beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenmenin ana kuralı olarak kabul ettiği "Beslenme Piramidi"nin en alt sırasında yer alan (en çok tüketilmesi gereken karbonhidratlar grubu) bölümün içine ekmek, tahıl, pirinç ve makarna girer.



Bir yetişkinin günlük besin ihtiyacının %50-60' ı karbonhidratlardan, %15-20'si proteinlerden ve %30-35'ı yağlardan sağlanmalıdır. Makarnanın 100 gramı, 369 kalori ve 12.5 gram protein içerir. 200 cc'lik bir su bardağı makarna (çiğ), ki bu 70 grama eş bir değerdir, yağsız olarak; 260 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Aynı ağırlıkta makarna yağlı olarak hazırlandığında; 340 kalori ve 8.7 gram protein içerir. Yani normal bir kişinin, 1500 kalorilik bir diyette alması gereken CHO miktarının %28'ı bu şekilde karşılanabilir.

Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür. Makarnanın kolay ve hızla hazmedilen bir besin olmasının nedeni de budur. Acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için makarna, özellikle tercih edilen bir temel besindir.

Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Çünkü içinde şişmanlatıcı unsurlar bulunmaz. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.

8 Nisan 2012 Pazar

Körili Noodle Tarifi

250 gr. tavuk göğüs eti
1 paket noodle
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet havuç
½ su bardağı soya fasulyesi ya da bezelye
2 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı nişasta
Susam
1 su bardağı soya filizi
Noodle’ ları kaynayan tuzlu suda haşlayıp süzün ve sudan geçirin. Tavuk etlerini kuşbaşı doğrayıp haşlayın ve haşlama suyundan yarım çay bardağı alın. Havuç ve bezelyeleri de ayrı ayrı haşlayın.Zeytinyağı, havuç, bezelye, soya filizi, tavuk etlerini tavada yüksek ateşte 2-3 dk. sote edin. Köri, nişasta ve soya sosunu ekleyip, tavuk suyunu ilave edin.Birkaç dakika daha sote edikten sonra edin. Makarnayı ekleyerek harmanlayın ve üzerine susam serperek sıcak servis yapın.

Makarna Çorbası Tarifi

1 baş soğan
2 orta boy patates
2 avuç makarna
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
3,5 su bardağı et suyu
Tuz
Soğanı soyup küçük parçalar halinde doğrayın. Sıvıyağ tencerede ısıtın ve soğanları pembeleşene kadar kavurun.Patatesleri küp şeklinde doğrayıp soğanlara ilave edin.Patatesler de kavrulduktan sonra salçayı ekleyip 1-2 dakika soteleyin.Üzerine et suyunu ekleyin ve patatesler yumuşayınca makarnayı ekleyin.Tuzla tatlandırdıktan sonra makarnalar pişene kadar bekleyin.Makarnalarda piştikten sonra çorbayı kaselere paylaştırıp sıcak olarak servis edin. Afiyet Olsun...

Yengeçli Fettucini Tarifi

1 paket fettucini
2 yemek kaşığı tereyağı
2 diş sarımsak
1 çay bardağı süt
1 avuç parça yengeç eti
Parmesan peyniri
Tuz
Karabiber
Tereyağını eritip 2 diş sarımsağı 2 dk. kadar kavurun. Sarımsakları çıkarıp, yağa yengeç parçalarını, sütü, tuzu ve karabiberi ekleyin. 3 dk. kadar kaynattıktan sonra rendelenmiş parmesanı ekleyin. 1 dk. kadar ocakta pişirin ve haşlanmış fettucinileri tavaya 2 kaşık suyundan da koyarak ekleyin. Daha sonra karıştırıp servis yapın. Afiyet Olsun...

Sebzeli Noodle Tarifi

1 paket noodle makarna
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, sıvıyağ
Geniş bir tencereye makarnayı boşaltın ve üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyip makarnayı haşlayın. Havuç ve kabakların kabuklarını soyun rendenin büyük tarafıyla rendeleyin, julyen dogradıgınız yeşil biberi ilave edip kendi suyunda haşlayın. Sebzeler suyunu çekene kadar kavurun. Haşlanan makarnayı süzün ve servis tabağına alın. Başka bir kabın içinde harcınıza, karabiber, kekik, tuz, yağ ilave edip harmanlayın ve makarnaya ilave edip makarnayı ezmeden karıştırıp servis yapın. Afiyet Olsun...

Yalancı Pesto Soslu Ev Makarnası Tarifi

500 gr ev makarnası
Yarım demet maydanoz (çok lezzetli oluyor)
5 diş sarımsak
2 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Maydanoz yapraklarını yıkayıp, kurulayın. Mutfak robotuna, sarımsağı, maydonoz ve zeytinyağının yarısını koyun. Karışım iyice püre haline gelene kadar robotu çalıştırın. Daha sonra kalan yağı, tuzu ve karabiberi de ekleyin ve robotu tekrar çalıştırın. Koyu, bulamaç kıvamında bir sos elde edeceksiniz. Makarnanın hazırlanması: Büyük bir tencereye su doldurup kaynatın ve 1 çorba kaşığı tuz atın ve bir miktar sıvı yağ. Makarnayı ekleyin yapışmaması için arada büyük bir çatalla karıştırarak pişirin. Suyunu süzdükten sonra geniş bir kâse içinde makarnayı, pesto sosunu iyice bulanana kadar karıştırın. Sarımsaklı yoğurt ile süsleyin. Afiyet Olsun...

Pesto (Fesleğen) Soslu Makarna Tarifi

1/2 paket spagetti makarna
Pesto Sos İçin
½ çay bardağı zeytinyağı
4 diş sarımsak
2 yemek kaşığı çam fıstığı ( dolmalık fıstık)
4 yemek kaşığı mozerella peynir rendesi
3 yemek kaşığı kuru fesleğen veya 8-9 dal taze fesleğen
100 ml. sıvı krema
Krema hariç diğer malzemeleri doğrayıcıya koyun ve ezilmelerini sağlayın. Malzemeyi sos tavasına alın ve krema ekleyip 1 dk. kısık ateşte çevirin. Soğutmadan, tabağa alınmış spagettinin üzerine dökün. Arzu ederseniz mozarella peyniri yerine 3 yemek kaşığı kaşar rendesi + 1 yemek kaşığı tulum peyniri kullanabilirsiniz. Eğer taze fesleğen konacaksa, rondodan geçirmek yerine, elde ince doğrayıp sosa katılmalıdır, rondoda ezilince acılık olabilir. Afiyet Olsun...

Adaçaylı Makarna Tarifi

500 gr makarna
¼ demet maydanoz
10 dal frenk soğanı
7-8 dal adaçayı
1 demet dereotu
2 adet domates
¾ su bardağı zeytinyağı
Tuz
Bir tencereye su koyun ve kaynayınca içine tuz atın. Kaynamış suya makarnaları ilave ederek haşlayın. Haşlanan makarnaları süzün. Domatesleri ay şeklinde doğrayıp makarnaya ekleyip karıştırın. Adaçayı, dereotu, frenk soğanı, maydanozu doğrayın ve zeytinyağıyla iyice karıştırın. Bu karışıma tuz ilave edip makarnaya ekleyin ve karıştırın. Üzerini adaçayı bitkisiyle süsleyerek servis edin. Afiyet Olsun...

Fırında Tavuklu Spagetti Tarifi

½ kg kemiksiz tavuk
1 paket çubuk makarna
1 kase rendelenmiş domates
Sarımsak
Tereyağı
Kaşar peyniri
Tuz
Makarnayı haşlayın. Tavukları tavada sıvıyağda hafif pişirin ya da haşlayın. Rondoda sosu hazırlamak için kabukları soyulmuş domates, sarımsak ve tereyağını tuz ilave ederek karıştırın. Haşlanmış makarnayı süzün ve borcamın içine yerleştirin. Üzerine pişirdiğiniz tavukları ve sosu ekleyin. Bolca rendelenmiş kaşar ekleyip 175 C’ye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Afiyet Olsun...

Sarmısaklı Yoğurtlu Makarna Tarifi

½ kg yoğurt
3-4 diş sarımsak
200 gr. kıyma
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
1 paket makarna

Bir tencereye koyduğunuz suya tuz atarak kaynatın ve makarnaları haşlayın. Soğuk sudan geçirip yoğurt ve dövülmüş sarmısak ile karıştırılır. Makarnaya ilave edin. Karışımı iyice harmanlayarak ayrı bir tavada kıymayı yağ ile kavrun. Kırmızıbiber ilave edip, biraz karıştırdıktan sonra salça koyarak suyu ve tuzunu katın. 5 dk kaynatın. Hazırlamış olduğunuz sosu servis tabağına aldığınız yoğurtlu makarnaya koyun servis yapın. Afiyet Olsun...

İrmikli Makarna Tarifi

200 ml su
450 gr buğday irmiği
Sosu için
2 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet olgun domates
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Üzeri için
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Geniş bir yoğurma kabına irmiği koyup su ilave ederek irmik taneleri yok olup pürüzsüz bir hale gelene kadar iyice yoğurun. Hazırladığınız hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeleri kesme tahtasının üzerinde ileri geri yuvarlayarak uzun bir sosis kalınlığına getirin. Bütün bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra her birini 3’er cm parçalara ayırın. Her 3’er cm lik parçayı iki elinizin parmak uçlarıyla hem yanlara doğru çekiştirerek hem de tahtanın üzerinde ileri geri yuvarlayarak uzatın. Uzunlukları 15 cm olana kadar yuvarlama işlemine devam edin. Çubuk makarna haline gelen bu hamurları emiz bir bezin üzerine sırasıyla dizin. Bol tuzlu kaynar suda 15 dakika haşlayın ve süzün. Sosu için, domateslerin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Sos tenceresine zeytinyağını koyup ısıtın ve domatesleri içine atın. Domatesler yumuşayıncaya kadar orta ısılı ateşte 10 dakika pişirin. Domates salçası, tuz, karabiber, ve kırmızı pulbiberi üzerine ilave edip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. Sosu haşladığınız makarnaya döküp karıştırın. Makarnayı servis tabağına alın. Üzerine parmesan yada kaşar peyniri serperek servis edin. Afiyet Olsun...

Tavuklu Kuş Yuvası Makarna Tarifi

350 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti
2 adet sivri biber
1 adet domates
2-3 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Kekik
Domates salçası
1 paket spagetti makarna
Harmanlamak için 2 yemek kaşığı sıvıyağ
Parmesan peyniri ya da kaşar peyniri rendesi

Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır ve tavuk etleri eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Biberlerin çekirdekleri çıkartılıp dilimlenir ve tavuklara eklenir. Domatesin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Tencereye eklenip karıştırılır ve domatesler eriyinceye kadar çevrilir. Biraz domates salçası, tuz, baharat ve sıcak su eklenip tavuklar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ocaktan inmesine yakın haşlanmış bezelyeler eklenir. Makarna tuzlu suda haşlanır. Suyu süzülüp 2 kaşık sıvıyağ ile harmanlanır. Çatalla döndürülerek kuş yuvası şekli verilir. Ortalarına tavuklu harç paylaştırılır. Üzerine parmesan peyniri ya da kaşar rendesi serpilip 170 °C fırında kaşar eriyinceye kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet Olsun...

Sucuklu Makarna Tarifi

Spagetti makarna
Sucuk
Tuz
1 çay kaşığı yağ
Salça
Makarnayı haşlıyoruz ayrı bir tavada sucukları ince ince kıyıp salçayla çeviriyoruz. Haşlanan makarnaları tencereye koyduktan sonra üzerine sucukları ilave ediyoruz. 2-3 dk. karıştırıp altını kapatıyoruz.

Yeşil Mercimekli Erişte Tarifi

1 paket erişte
1 kâse yeşil mercimek
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz
Beş su bardağı suyu kaynatıp içine tuz atın. Erişteyi ilave edin. Suyunu çektirerek pişirin. Yağı kızdırıp önce yeşil mercimeği ilave ettikten sonra erişteyi dökün. Yarım saat demlendirdikten sonra servise sunabilirsiniz. Afiyet Olsun...

Fırında Ispanaklı Makarna Tarifi

500 gr ıspanak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 paket makarna
Tuz
Karabiber
Pulbiber

Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Haşlanan makarnayı sudan geçirip süzün ve borcama ilave edin. Ispanakları iyice yıkadıktan sonra küçük parçalar şeklinde doğrayın. Tavada sıvıyağı ısıtın ve ıspanakları bu yağda tuz, karabiber ve pulbiber ilave edip kavurun. Ispanaklar suyunu bırakıp çektikten sonra ocaktan alın. Makarnanın üzerine ekleyip karıştırın. Kaşar peyniri rendesini de üzerine serptikten sonra önceden 175 C’ ye ısıtılmış fırında peynir eriyip üzeri kızarıncaya dek pişirin. Piştikten sonra sıcak olarak servis edin. Afiyet Olsun...

Kerevizli Spagetti Tarifi

4 diş sarımsak
½ paket spagetti
2 orta boy yeşil biber
1 çay bardağı et suyu
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
200 gr kuzu eti
1 adet havuç
5 dal kereviz yaprağı
Karabiber
Tuz

Makarnayı haşlayıp süzün. Soğanı, sarımsağı ve biberi küçük parçalar halinde doğrayın. Tavada zeytinyağı ısıtın, soğan, sarımsak, biber ve etleri bu yağda et ve soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. (Kapağı kapalı olarak pişirin). İnce doğradığınız kereviz yaprakları ve havuçları ilave edin. Et suyunu ilave edip karıştırın. Karışım 1-2 dakika piştikten sonra içine tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın. Haşlanmış spagettiyi servis tabağına alıp üzerine hazırladığınız karışımı dökün. Yeşilliklerle süsleyerek servis edin.

Domates Soslu Gnocchi Tarifi

500 gr gnocchi*
4 adet domates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 soğan
1 kırmızı biber
1 diş sarımsak
Kekik
3 yemek kaşığı kıyılmış fesleğen
Tuz
Karabiber
Soğan ve biberi küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında 2-3 dakika kavurun. Sarımsağı rendeleyip ilave edin. Domateslerin kabuklarını soyup, küp şeklinde doğrayın ve soğanlara ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Gnocchileri makarna gibi tuzlu suda haşlayıp süzün ve domatesli karışıma ekleyin. Fesleğen ekleyip, 1-2 dakika daha pişirin. Üzerine parmesan ve kekik serperek servis edin. Afiyet Olsun...
*Gnocchi patatesli hamurla hazırlanan bir makarna türüdür.

Spagetti Bolonez Tarifi

1/2 paket spagetti makarna
Bolonez Sos için
300 gr kıyma
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet domates
1 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Fesleğen
Parmesan Peyniri
Bolonez sos için, soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ekleyerek 5 dakika kadar daha karıştırarak kavurmaya devam edin. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Salça ve domatesleri karışıma ekleyip, tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra sosu 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Spagetti makarnayı tuzlu, bol su ile haşlayıp süzün. Makarnayı servis tabağına alıp üzerine hazırladığınız bolonez sosunu ilave edin. Rendelenmiş parmesan peyniri serpiştirip, taze maydanoz ve fesleğen yaprakları ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun...

Ton Balıklı Domates Soslu Spagetti Tarifi

1 çay kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı zeytinyağı
150 gr ton balığı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Kekik
Tuz, Karabiber
Domates sosu için domates, havuç ve soğanları iri iri doğrayın. Bir tencerede 45 dakika kısık ateşte pişirin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip 30 dakika daha pişirin. 2 diş sarımsak, kıyılmış arnavut biberi, tuz ve şeker ilave edip sosu mutfak robotundan geçirin. Kıyılmış maydanoz ve nane ekleyin.Başka bir tavada, kalan 2 diş sarımsağı soyup 2 çorba kaşığı zeytinyağında hafif kavurun. Ton balığı ve kekik ekleyip karıştırın. Hazırladığınız domates sosunu 2 dakika sonra ilave edip karıştırın. Tuz, karabiber serpin ve birkaç dakika daha karıştırıp ateşten alın. Makarnayı haşlayıp süzün.Hazırladığınız sosu makarnanın üzerine dökerek servis yapın. Afiyet Olsun...

Etli Orman Soslu Makarna Tarifi

Yarım paket makarna
Etli Orman Sos için
300 gr yağsız dana eti
80 gr dana ciğeri
1/2 çay bardağı çekirdeksiz yeşil zeytin
1 soğan
1 kereviz sapı
1 diş sarımsak
1 domates
Kekik
Mercanköşk
Biberiye
½ su bardağı şarap
Rendelenmiş keçi peyniri
½ su bardağı sebze suyu
6-7 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, Karabiber

Sarımsak, kereviz sapı ve biberi ufak ufak doğrayın. Tencerede zeytinyağını ısıtıp doğranmış sebzeleri, ufak kuşbaşı doğranmış et ve ciğeri ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiber serpip pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulduktan sonra şarabı ilave edin. Şarap buharlaşınca biberiye, mercanköşk ve kekik ekleyip karıştırın. Zeytinleri ufak doğrayıp, küp şeklinde doğranmış domatesle birlikte tencereye boşaltın. Sosa, sebze suyunu ve peyniri ekleyip 5-6 dakika harlı ateşte kaynatın. Ateşin altını kısıp kapağı kapalı olarak et yumuşayıncaya kadar pişirin. Makarnayı haşlayıp süzün. Sosu üzerine dökerek sıcak servis yapın. Afiyet Olsun...

Makarna Boğaziçi Tarifi

2 su bardağı iç midye (temizlenip suda haşlanmış)
1 paket spagetti
3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
50 gr. beyaz peynir (küp şeklinde doğranmış)
2 adet taze soğan (doğranmış)
1 diş sarmısak (doğranmış)
1 adet domates (orta boy doğranmış)
Makarnayı on dakika tuzlu suda haşlayıp süze­lim. Diğer bir kapta yağı, soğanı ve sarmısağı beraberce hızlı ateşte ka­vuralım. Domatesi ve midyeyi ilave edip bir dakika daha kavurduktan sonra yeterince tuz ekleyelim, ma­karnanın üzerine dökelim ve beyaz peynirini koyalım. Afiyet Olsun...

Kalamarlı Makarna Tarifi

Yarım paket şekilli spagetti
300 gr kalamar
1 soğan
4-5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı sıcak su
Tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Kalamarları halka halka kesip ikiye bölün. Soğanı kıyın, maydanozu yıkayıp ince ince doğrayın. Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğanı pembeleştirin. Kalamarları ekleyip tuz ve karabiber serpin. 2 çorba kaşığı sıcak su ilave edip karıştırın. Kısık ateşte 15-20 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Makarnayı süzüp kalamarlı karışıma ekleyin ve harmanlayın. Servis tabağına alıp üzerine maydanoz serpin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Makarna Tava Tarifi

½ çubuk makarna
3 yumurta
100 gr. Kaşar rendesi
50 gr. Mantar
1 çorba kaşığı salça
1 kaşık tereyağı
yeteri kadar tuz
biber
zeytin yağı
Bir kasede yumurtayı,biberi,tuzu çırpın. Domates salçasını, mantarları ilave ediniz. Makarnaları 10 dk. haşlayın. Bu karışıma ilave edin. Tahta kaşıkla havalandırarak karıştırın, tavaya biraz sıvıyağ koyup bu karışımdan biraz koyup tavayı sallaya sallaya 2 tarafını pişirin, tabağa alıp üzerine serpip sıcak servis yapınız. Afiyet Olsun...

Acılı Karnıbaharlı Makarna Tarifi

1 adet karnabahar, yaklaşık 340gr, 2,5cmlik parçalar halinde doğranmış
yarım su bardağı parmesan veya eski kaşar (ben çerkez peyniri kullandım)
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
225 gram kalem makarna
3 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 adet kuru soğan, yemeklik doğranmış
3 diş sarımsak, kıyılmış
3/4 tatlı kaşığı pul biber, ya da arzuya göre daha fazla
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
tuz ve elde çekilmiş karabiber
Makarnaları kaynamış suda 10 dakika haşlayın. Makarnayı haşladığınız sudan 1 bardak ayırıp süzün.
Tereyağını tencerede kızarana başlayana dek eritin. Zeytinyağını, soğanı ve sarımsağı ilave edip soğanlar karamelize oluncaya dek-~7 dakika- kavurun. Pul biberi ve karnabaharları ilave edip arada karıştırarak -~5 dakika- pişirin. Makarnadan ayırdığınız suyun yarısını karnabaharlara ekleyin. Karnabaharlar yumuşayana dek 5 dakika pişirin. Su az lursa kalan yarısınıda ilave edin.
Tencereye makarnaları ilave edin Peyniri, maydanozu ve limon suyunu ekleyin Tuz ve karabiber serperek sıcak, sıcak servis edin. Afiyet Olsun...

Bahçıvan Makarna Tarifi

1 paket makarna
1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
iri kıyılmış soğan
1 tatlı kaşığı doğranmış sarımsak
1 adet iri doğranmış biber ( yaklaşık 3cm. şeritler halinde)
1 adet orta boy domates
2 adet sosis
1 tatlı kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
Zeytinyağında soğan sarımsak ve biberleri kavurunuz. Sosisleri de ilave ederek biraz daha kavurunuz. Daha sonra domatesleri koyup biraz pişirdikten sonra baharatları ekleyerek kaynatınız. Hazırlanan sosu tarife uygun olarak pişirilen makarnanın üzerine döküp maydanozla süsleyerek servis yapın. Afiyet Olsun...

Tavuklu Domatesli Makarna Tarifi

Yarım paket makarna
1 bütün tavuk göğsü
4 diş sarımsak
5 adet domates
1 tutam fesleğen
Zeytinyağı
karabiber
Tuz
Makarnaları haşlayıp suyunu süzdürün. Diğer kısımda sosu hazırlamak için küp küp doğranan tavuk etini sıvıyağda soteleyin. Ve üstüne domates, sarımsak, tuz,karabiber ve fesleğeni de ilave edin. Sos kıvamını alana dek pişirin. Makarnayı sosu ile karıştırın. Makarnayı servis tabağına alın sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Bodrum Makarnası Tarifi

250 gr dana kıyma
1 soğan
1 Kaşık salça
2 Tane küp küp doğranmış domates
1 Çay kaşığı karabiber kimyon kırmızı biber
2 Bardak sarımsaklı yoğurt
1 Paket fiyonk makarna
3 Çorba kaşığı margarin
Makarnayı bol suda 10 dakika haşlayın, kıymayı soğanı domatesleri salçayı koyup 1 kaşık margarinle devamlı karıştırarak pişirin tuz karabiber kimyon koyun sıcak tutun sofraya getirebileceğiniz bir tepsiye iki kaşık yağ eritin makarnaları katıp karıştırın sıcak kıyma sosunu üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Soğanlı Makarna Tarifi

4 Çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım su bardağı zeytin yağı
2 Adet soğan
1 Paket uzun ve kalın makarna
Tuz, karabiber
1 Çay kaşığı tarçın
Soğanları soyup ince halkalar halinde doğrayın. Bir tavaya koyup yağ ve tarçın ilave edin. Kısık ateşte 10 dakika sote edin. Gerekirse biraz sıcak su ilave edebilirsiniz. Tuzunu ve karabiberini ilave edin. Makarnayı bol tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzüp derin bir servis tabağına alın. Üzerine soğanlı sosu sıcak olarak dökün. Kaşar peyniri rendesini serpin ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Patlıcanlı Makarna Tarifi

1 Paket spagetti (çubuk makarna)
1 Adet patlıcan
2 Adet soğan
5 Diş sarmısak
4-5 Adet iri domates
1 Adet çarliston biber
1 Avuç siyah zeytin
2 Çorba kaşığı kapari
1 Çay kaşığı fesleğen
5 Çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Makarnayı tuzlu suda haşlayın.Patlıcanları alaca soyup küp şeklinde doğrayın.
Acı suyunu çıkarmak için tuzlu suda bekletip suyunu süzün ve kurulayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp, patlıcanları ilave ederek kızartın.Soğanları ince ince doğrayıp, dövülmüş sarmısakla birlikte sıvıyağda kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın ve kavrulmakta olan soğana ekleyin. Kızarmış patlıcan, ince doğranmış biber, çekirdekleri çıkarılmış zeytin ve kapariyi ilave edin. Tuz ekleyip kapağı kapalı olarak birkaç dakika pişirin. Makarnayı süzün ve hazırladığınız patlıcanlı sosla karıştırıp servis tabağına alın. Dilerseniz domates dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Köfteli Spagetti Tarifi

2 Adet soğan
400 gr dana kıyma
2 Adet yumurta
200 gr çubuk makarna
2 Tatlı kaşığı limon suyu
400 gr hazır domates püresi
200 gr bezelye (dondurulmuş)
Kıyılmış yeşillik (taze soğanın yeşil yaprakları)
5 Yemek kaşığı zeytinyağı
Toz şeker, tuz ve karabiber

Soğanı rendeleyin. Soğan, kıyma, yumurta, tuz ve karabiberi genişçe bir kabın içinde yoğurup, köfte harcı hazırlayın. Elinizle şekil verip, 20 adet top köfte yapın.
Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağında kızartın. Spagettili ve bezelyeyi 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz kattığınız suda 12dakika haşlayın. Süzgeçten geçirip, suyunu süzün. Domates püresini harlı ateşte 5 dakika kaynatın. Tuz, karabiber, limon suyu ve şeker ilave ederek tatlandırın.
Tabaklara önce bezelyeli makarnayı sonra köfteleri koyun. Hazırladığınız domates püresi ve kıyılmış yeşillik ile süsleyerek servis yapın. Afiyet Olsun...

Bolonez Soslu Makarna Tarifi

1 paket spagetti makarna
1 tane soğan
2 diş sarımsak
2 yemek k.salça
2 tane domates
1 adet kereviz
1 adet havuç
250 gr. kıyma
zeytinyağı
tuz
Bir tencereye suyu alalım (suyu fazla koymayınız suyunu çektirerek haşlayacağız makarnayı)kaynayınca makarnayı ilave edelim haşlamaya bırakalım.
Biz bu arada sosunu hazırlayalım. Tavaya yemeklik doğradığımız, soğan ve sarımsağı alalım sote edelim. Üzerine rondoda çektiğimiz havuç ve kerevizi ekleyelim, kıymayı da ilave edip karıştırarak kavuralım. Küp doğradığımız domates ve domates salçasını (az bir suyla akışkan hale getirdiğimiz) ilave edelim, bir süre pişirelim içindeki sebzeler pişince (koyulaşmış olmalı) ocaktan alalım.
Tenceredeki haşlanmış makarnanın üzerine kerevizli sosu döküp karıştıralım. Servis tabağına alalım, üzerine rende kaşar peyniri serpelim. Son olanakta ince kıydığımız maydanozu serpip servise sunalım. Afiyet Olsun...

Milföy Çanağında Köfteli Makarna Tarifi

yarım paket mantı makarna
1 su b. bezelye
3 tane domates
200 gr kıyma
1 kuru soğan
kurutulmuş ekmek
köfte baharı,tuz
milföy hamuru
1 yumurta
süslemek için:
fesleğen
Bir tencereye suyu alalım, kaynayınca mantı makarnayı suya ilave edelim, haşlanmaya bırakalım. Haşlanınca süzelim bir kenarda bekletelim.
Karıştırma kabına kıymayı alalım. Üzerine soğanı rendeleyip ilave edelim, ekmek içi, yumurta akı, baharat ve tuzu ekleyip yoğuralım. Fındık büyüklüğünde köfteler yapalım.Una beleyip,tavada hafif sote edelim. Milföy hamurlarımızı yan yana birleştirip yuvarlak hamur keselim yerleştireceğimiz çanağa uygun olmalı. Kestiğimiz hamuru kalıbımıza yerleştirelim ve fırında rengi sarı olana kadar pişirelim. Domatesi rende yapalım haşlanmış makarnaya ilave edelim, içine haşlanmış bezelyeyide katalım iyice karıştıralım. Hazırladığımız çanağın içine soslu makarna ve köfteleri alıp tekrar fırında 10 dakika tutalım.Biz bu arada çanağın üzerine kapak yapalım, bunun için arta kalan milfoyleri birleştirip merdane yardımıyla yuvarlak bir hamur açalım. Fırında. Pişirelim ve çanağın üzerine kapatarak servis yapalım. Afiyet Olsun...

Baita Soslu Makarna Tarifi

1/2 paket kesme makarna
1 çorba kaşığı sıvı yağ
2 diş sarmısak
1 iri patlıcan
15 adet yeşil kokteyl zeytin
2-3 dal maydanoz
1 çay bardağı domates suyu
Makarna iyice haşlanır ve süzülür. Azıcık yağ ilave edi­lip ateşte çevrilir. Başka bir kapta 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile in­ce kıyılmış sarımsaklar sote edilir. Alacalı soyulmuş patlıcan­lar küçük küpler halinde doğranır. Domates suyu ilavesi ile pişirilir. Doğranmış kokteyl zeytinler, kıyılmış maydanozlar, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Servis tabağına aldığımız ma­karnaların üzerine önce patlıcanlı sos, sonra da peynir rende­si serpilip servis yapılır. Sıcak olarak servis yapınız. Afiyet Olsun...

Bülbül Yuvası Tarifi

1/2 paket çubuk makarna
2 adet yumurta
2 adet domates
6 dilim pastırma
2 kaşık yoğurt
6 dilim tost peyniri

Çubuk makarna iyice haşlanır ve süzülür. Yoğurt ve yumurtalar birlikte çırpılıp makarnaya karıştırılır. İri bir çatal makarnaya batırılıp bükülerek fırın tepsisine alınır. Burgu şek­linde kuş yuvaları şekli verilir. Üzerlerine birer dilim pastırma, onun üzerine birer dilim tost peyniri ve en üste halka kesilmiş domates konulur. Fırına verilir. 200° fırında 20 dakika pişirilir. Arzu edilirse üzerine fesleğen ya da kuru reyhan serpilebilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet Olsun...