11 Mart 2012 Pazar

Soslara Göre Makarna Çeşitleri - Makarna Çeşitlerine Göre Soslar

Lazanya: Kare veya dikdörtgen tabaka şeklinde aralarına malzeme konularak pişirilen makarnadır.
Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur.
Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur.
Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur.
Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar.
Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar.
Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur. Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar.
Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur.
Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir.
Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur.

Birbirinden farklı soslar ile makarnalarınız çok daha lezzetli olacak, sofralarınıza yeni bir renk ve tat gelecek…
Makarnanın ana yemek olarak yenebilmesini sağlayan en büyük yardımcı etken sostur. Farklı makarnalar için uygun olan soslar da farklılık gösterir. İşte size işinize yarayacak soslara göre makarna seçiminde bir kaç ipucu…

Spagetti: Spagetti gibi uzun ve yuvarlak makarnalarda, bu özellikleri nedeniyle genellikle sıvıyağ ile yapılmış domatesli ve salçalı soslar kullanılır.

Erişte gibi yassı makarnalar: Bu çeşitler için daha yoğun kıvamlı; mesela peynir, yumurta ve krema bazlı soslar tavsiye edilir.

Burgu ve ince uzun makarnalar: Bu tip makarnaların sosun suyunu emme özelliği bulunur. Bu sebeple sulu ve sebzeli soslar bu şekiller için idealdir.

Mantı ve midye şekilli makarnalar: Daha çok etli ve kıymalı soslarla birlikte kullanılır. Sosları iyi taşıdıkları için salatalarda da mükemmel sonuç verirler.

Kalem, boncuk şekilli makarnalar: Bu çeşitler fırın makarnalar için uygundur. Salatada da kullanılabilir.

Makarna Çeşitleri
















Zeytinli Makarna Tarifi

25 tane siyah zeytin
zeytinyağı
kaşar peyniri
1 paket mis krema
maydanoz
1 paket makarna
Makarnaları içi kaynar su dolu tencereye atın, üzerine de 1 tatlı kaşığı tuz serpin 15 dakika kaynatın. Makarnalar biraz diri kalsın. Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın, küçük küçük dilimleyin. Maydanozu istediğiniz kadar alın ve kıyın. Tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 paket krema, maydanoz ve zeytinleri 1 tutam tuz ve karabiber ekleyerek pişirin. Üzerine makarnayı ekleyin ve ısıtın. Servis ederken üzerine kasar peynir rendelenebilir. Afiyet Olsun...

Zeytin Ezmeli Kremalı Makarna Tarifi

1 paket burgu makarna
300 gr tavuk kuşbaşı
250 ml krema
2 çorba kaşığı zeytin ezmesi
100 gr kurutulmuş domates
tuz, karabiber
2 diş sarımsak
Tavuklar yağda sotelenir, 2 diş ezilmiş sarımsak eklenir, sarımsakların aroması çıkınca sırasıyla kuru domatesler, krema ve zeytin ezmesi eklenip bir taşım kaynatılır ve altı kapanarak, haşladığımız ve süzdüğümüz makarnaya eklenir.

Üç Peynirli Spaghetti Tarifi

1 paket spagetti makarna
125 Gr rokfor peyniri (küp şeklinde doğranmış)
100 Gr beyaz peynir(küp şeklinde doğranmış)
125 Gr parmesan peynir
2 Çorba kaşığı kaymak
1 Çorba kaşığı maydanoz
Tuz, Karabiber
Makarnaları haşlayın ve süzün derin bir tencerede kaymak ile bütün peynirleri eritin.
Isıtılmış bir servis tabağının içerisine makarnaları alın. Eritilmiş peynirleri üzerine koyun. Kıyılmış maydanoz ve taze çekilmiş karabiber ile süsleyerek sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...
NOT: Makarnanın ve servis tabağının sıcak olması gerekir. Yoksa peynirler donar.

Ton Balıklı Makarna Salatası Tarifi

1/3 paket burgu ya da fiyonk makarna
2 kutu ton balığı
1 kutu mısır konservesi
1 kutu red kidney bean konservesi (isteğe bağlı)
1 adet orta boy domates
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
4-5 adet yeşil soğan
maydanoz
zeytinyağı
sirke tuz
Makarnayı haşladıktan sonra süzün ve soğumaya alın, birbirine yapışmaması için çok az yağla karıştırın. Domatesleri küp, biberleri halka şeklinde doğrayın. Maydanoz ve soğanları da normal boyutlarda kıyın. Ton balığı dışındaki dogradığınız içi makarnaya ekleyip iyice karıştırın. Yağı süzülmüş ton balığını en üste ekleyin. Afiyet Olsun...

Tulum Peynirli Makarna Tarifi

1 Paket penne makarna
4 Çorba kaşığı tulum peyniri
1 küçük kutu krema
1 Çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
100 gr ceviz içi (parçalanmış)
Tuz, Karabiber
Derin bir tencerenin içerisinde makarnaları haşlayın ve süzün diğer tarafta kalın dipli ve geniş bir tavanın içerisinde kremayı ısıtın. Tulum peynirini ekleyin, 1-2 dakika kaynatın. Süzdüğünüz makarnaları tavaya aktarın, iyice karıştırın, servis
tabağına alın. Kıyılmış maydanoz ve ceviz içi ile süsleyerek servis yapın. Afiyet Olsun...

Ton Balıklı Conchiglie Tarifi

1 paket Conchiglie makarna
200 gr.ton balığı (konserve)
500 gr.domates
1 diş sarımsak
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
10 gr.çiğ krema
Tuz
Kabuğu soyulmuş domatesleri küp şeklinde doğrayın ve bir tavada maydanoz, sarımsak, tuz, zeytinyagı ve tonbalığı ile karıştırın. 5-7 dakika pişirin ayrı bir kapta tarif edildiği şekilde pişirdiğiniz Conchiglie makarna ile karıştırıp ateşte 2 dakika daha tutun. Daha sonra üzerine kremayı dökün ve iyice karıştırın. Maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Tavuklu Kremalı Makarna Tarifi

1/2 paket makarna
300 gr. tavuk gögüs
1 paket ( 200 ml. ) krema
2 tatlı kaşığı soya sosu
200 gr mantar
1 adet kırmızı dolmalık biber
3-4 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kekik
1/2 paket makarnayı kaynamış tuzlu su içerisinde kaynatın. Makarna haşlanırken mantarları temizleyip bir tencereye alın ve mantarları bütün olarak tencerenin kapağı
kapalı şekilde suyunu salıp çekene kadar pişirin. Mantarların suyunu çekmesine az kala iri kuşbası doğranmış tavuğu ve kare doğranmış kırmızı biberi ilave edip
kavurun. Kavrulan malzemenin içine sarımsak, soya sosu, baharatları ilave edip kapak kapalı olarak pişirin. Son olarak kremayı ilave edin ve pişirin. Haşlanan makarnalarınızı süzüp servis tabağına alın ve hazırladığınız sos ile karıştırıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Somonlu Makarna Tarifi

500 gr fettucine makarna
1 demet roka
1 kırmızı soğan
Yarım demet dereotu
1 çorba kasığı hardal
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı kapari
4 çorba kaşığı zeytinyağı
8 dilim somon füme
15-20 siyah zeytin
Tuz, kırmızı pulbiber
Rokayı temizleyip yaprak yaprak ayırın. Kırmızı soğanı soyup ince uzun doğrayın. Dereotunu temizleyip kıyın. Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün ve tekrar tencereye alın. Hardal, soğan, limon suyu, kapari ve zeytinyağını tavaya alıp kısık ateşte 2 dakika soteleyin. Dereotu ile birlikte makarnaya ilave edip harmanlayın.
Roka yapraklarını servis tabaklarına dizip üzerlerine ikişer dilim füme somonu paylaştırın. Makarnayı ilave edip zeytinlerle süsleyin. Kırmızı pulbiber serpip sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Spaghetti Graten Tarifi

2 adet dolmalık biber
1 kutu mısır
350 gram spagetti
300 gram bezelye (dondurulmuş)
1 demet maydanoz
300 gram füme hindi göğsü
250 ml. krema
3 adet yumurta
20 gram tereyağı
15 gram rendelenmiş kaşar peyniri
tuz - kırmızı toz biber
Biberleri verevine dilimleyin. Mısırı süzdürün. Makarnaları tuzlu suda 10 dakika haşlayın. 5. dakikada kırmızı biberleri ve bezelyeleri ilave edin. Maydanozları kıyın. Hindi etini dilimleyin. Mısır, maydanoz ve süzdüğünüz makarna ile karıştırın.
Kremayı ve yumurtaları da ilave edip, tuz ve kırmızı biber ile tatlandırın. Fırın tepsisini yağla, makarnayı koyun. Peyniri üstüne serpin. 250 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet Olsun...

Sebzeli Soya Soslu Penne Tarifi

1/2 paket penne makarna
Karnabahar – brokoli – havuç - soya filizi
1 adet büyük dolmalık biber 4-5 adet taze soğan
4-5 kasık soya sosu
4-5 kasık zeytinyağı
Sebzelerin miktarını isteğe bağlı ayarlayabilirsiniz, yarım paket makarnaya küçük kase dolusu bu sebzelerden öneririm. Küçük parçalara (lokma olacak kadar) ayırdığınız karnabaharları yaklaşık 15 dakika haşlayın. Delikli kepçeyle
çıkarın ve süzgece koyup soğuk sudan geçirin. Aynı suya brokolileri atıp 5-6 dakika haşladıktan sonra süzgece alın ve soğuk sudan geçirin. Çubuk şeklinde doğradığınız havuçları ayrı bir tencerede 15 dakika kadar haşlayın ve süzün. Sebzeler biraz diri olmalı. Tencereye zeytinyağı koyun biraz kızdıktan sonra doğramış olduğunuz taze soğanları, şerit biberi ve soya filizini ilave edin 2 dakika kadar tahta spatulayla karıştırarak pişirin. Ardından havuç ve karnabaharı ekleyin sürekli karıştırarak biraz daha pişirin. En son brokoli ve soya sosunu ekleyip karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Haşlamış ve süzmüş olduğunuz makarnayı sebzelere ekleyin ve iyice karıştırın. Sıcak sıcak servis yapın. Arzuya göre soya sosu ekleyebilirsiniz. Afiyet Olsun.. .

Sebzeli Kremalı Penne Tarifi

1 paket penne makarna
Karnabahar brokoli - kabak - havuç
2 orta boy dolmalık biber
1 küçük soğan
2 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
1 kutu (200ml) çiğ krema
Sebzenin ölçüsü isteğe bağlıdır. Küçük parçalar ayırdığınız brokoli ve karnabaharı, çubuk şeklinde doğradığınız havuç ve kabağı haşlayın. Tencereye yağı koyun piyaz şeklinde doğradığınız soğanları ve kıydığınız sarımsakları ekleyin. Ardından şerit
biberleri ekleyip 2-3 dakika pişirin. Daha sonra kremayı ekleyin ve biraz kaynattıktan sonra sebzeleri ekleyin 5 dakika kadar pişirin. Haşlamış olduğunuz makarnayı karışıma ekleyip iyice karıştırın. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Salamlı Makarna Tarifi

500 Gr kısa boru makarna
200 Gr çesidi size kalmış salam
25 Gr margarin (2 çorba kaşığı)
50 Gr rendelenmiş kaşar peyniri
4 adet orta boy olgun domates
3 Çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 Çorba kaşığı zeytinyağı 1 Çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp suyunu süz. Süzgece koy soğuk su ile yıka suyunu süz ve çok az yağ ile çevirin. Salamı ufak parçacıklar halinde dilimleyip az suda yüksek ateşte haslayın. Domatesleri çekirdeklerini çıkararak rendeleyin. Akabinde margarin ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile birlikte küçük bir tavaya koyun, karıştırarak
pişirin. Yarım çay bardağı suda biber salçasını eriterek pişmek üzere olan domatese ilave edin. Baharatları ekleyin. En son aşamada daha önceden haşladığımız salamları ilave edin. Hazırlayacağınız tabakları fırında bir süre ıstıttıktan sonra makarnayı koyun ve kaynayan salamlı sosu üstüne dökün. Maydonoz, rende kaşar ile tabakları süsleyerek servis yapın. Afiyet Olsun...

Roka Yaprağında Somonlu Makarna Tarifi

500 gr fettucine makarna
1 demet roka
1 kırmızı soğan
Yarım demet dereotu
1 çorba kaşığı hardal
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı kapari
4 çorba kaşığı zeytinyağı
8 dilim somon füme
15-20 siyah zeytin
Tuz, kırmızı pul biber
Rokayı temizleyip yaprak yaprak ayırın. Kırmızı soğanı soyup ince uzun doğrayın. Dereotunu temizleyip kıyın. Makarnayı tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün ve tekrar tencereye alın. Hardal, soğan, limon suyu, kapari ve zeytinyağını tavaya alıp kısık ateşte 2 dakika soteleyin. Dereotu ile birlikte makarnaya ilave edip harmanlayın.
Roka yapraklarını servis tabaklarına dizip üzerlerine ikişer dilim füme somonu paylastırın. Makarnayı ilave edip zeytinlerle süsleyin. Kırmızı pulbiber serpip sıcak olarak servis yapın.

Renkli Biberli Makarna Tarifi

3 adet tavuk fleto
1 adet büyük soğan
3 diş sarımsak
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
spagetti makarna
1 adet sarı, 1 adet kırmızı, 1 adet yeşil, 1 adet turuncu dolmalık biber
Tavada soğan rendesini ve sarımsakları kavurun daha sonra rendelenmiş domatesi baharatları koyarak 3 dakika daha pişirin ayrı bir kapta küp şeklinde doğranmış tavuğu pişirin daha sonra domates sosuna karıştırın. Biberleri jülyen biçiminde (ince uzun) doğrayıp kızartın daha sonra hepsini karıştırın. Makarnayı 10 dakika
pişirin süzdükten sonra malzamelerle karıştırın.

Pennette all arabiata Tarifi

Yarım paket makarna
Bir büyük baş soğan
İki - üç diş sarımsak
Üç tane etli domates(sulu olması çok önemli)
Yarım çay bardağı zeytin yağı
Bir çorba kaşığı kırmızı pul biber
Parmesan peynir
tuz
Derin bir kapta su kaynatın. İçine tuzunu ilave edin ve yaklaşık 8 dakika kaynatın.
Makarna haşlanırken bir tencere yada derin bir tavaya zeytinyağı, soğan sarımsak, pul biber ilave edin. Soğanlar pembeleştikten sonra küp küp doğranmış kabuksuz domatesleri ilave edip söyle bi karıştırın. Makarnanın suyundan bir kepçe ilave edin ve kısık ateşte yaklaşık 5 dakika fokurdatın. Haşlanmış makarnayı süzüp bu sosla karıştırın 2-3 dakika kısık ateşte karıştırarak sosla iyice harmanlanmasını
sağlayın. Servis tabağına alıp üzerine rendelenmiş parmesan peynirini ilave edin. Afiyet Olsun...

Dometesli Fırında Makarna Tarifi

1 adet kuru soğan
4 yumurta
2 -1/2 çorba kaşığı tereyağ
3 iri domates (veya 1 kahve fincanı tuzsuz salça)
3/4 kahve fincanı un
2 su bardağı süt
15 bardak su
350 gr kalın makarna
2 çorba kaşığı tuz
1-1/2 su bardağı kaşar peyniri
1 çay kaşığı karabiber
1 yufka

Suyu tencereye koyun. İçine 2 kaşık tuzu atıp kaynatın. Kaynayan suya makarnaları kırmadan atın. 15-20 dakika makarnalar yumuşayınca tencereden süzgeçe dökün. Soğuk suyla yıkayıp süzdürün. Tencereye soğanı doğrayın, iki buçuk kaşık tereyağla kavurun. Unu ilave edip iki dakika karıştırmaya hızlı hızlı devam edin. Tuzla karabiber serpin. Sütü azar azar ilave edin. Karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Koyu muhallebi kıvamına gelince, önceden rendelenmiş domatesi(veya salçayı)ilave edin. Haşlanmış makarnaları tencereye alıp kısık ateşe koyun. İçine ilk önce rendelenmiş peynirleri, salçalı sosu, en son da çırpılmış yumurtaları katıp iyice karıştırın. Tepsiyi yağlayıp yufkayı yayın, kenarlardan sarksın. İçine soslu makarnayı yayın. Yandan sarkan yufkaları toplayın. Üzerini yağlayın. Önceden ısıtılmış 200 c fırında 30-35 dakika pişirin. Çıktıktan sonra 10 dakika bekletin. Altan servis kaşığıyla kaldırıp servis tabağına alın. Dört köşe parçalara bölün. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Otlu Makarna Salatası Tarifi

1 paket burgu makarna
1 demet roka
1 demet maydonoz
1 demet tere
4 adet taze sarımsak
yarım limon
1 tatlı kaşığı sumak
2 veya 3 çorba kaşığı mısır özü yağı
Tüm otlar yıkanır ve elle doğranır daha sonra içine limonu, sumak ve yağı konularak iyice karıştırılır. Makarnalar haşlanır ve süzüldükten sonra içine ot karışımı ilave edilir sos üzerine dökülür ve bir güzel karıstırılır. Afiyet Olsun...

Napoliten Soslu Midye Makarna Tarifi

1 paket Midye Makarna
750 gr. domates
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
yarım demet maydanoz
2 adet soğan
1 çay kaşığı toz seker
50 g. Tereyag
200 ml. et suyu
mercan köşkü
kekik, tuz, karabiber, feslegen yaprağı
Domatesleri soyun, çekirdeklerini çıkartın ve doğrayın. Soğanı küçük küçük doğrayın, 2 çorba kaşığı zeytinyağında soğan ve sarmısağı kavurun. Domates, domates salçası, şeker, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. Üzerine et suyunu ilave edip düşük ateşte 15 dk. pişirin. 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tereyağı, doğranmış fesleğen yaprağı, maydanoz, mercan köşkü ve kekiği ilave ettikten sonra 2 dk. daha ateşte tutun. Önceden öneriye göre pişirilmiş midye makarna üzerine ilave edip servis
yapın. Afiyet Olsun...

Napolitan Soslu Spaghetti Tarifi

1 paket spagetti
8 bardak su
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 kereviz sapı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet domates
½ bardak su
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 adet kesme seker
½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Tuz
Makarnayı 8 bardak kaynatılmış suda 8 dakika haşlayıp, kaynatıp süzün. Soğanı havucu ve kereviz sapını minik küpler şeklinde doğrayın. Derin bir tencereye zeytinyağını dökerek sebzeleri ilave edin. Hızlı ateşte soteledikten sonra küpler halinde
doğranmış domatesleri ve suyu ekleyerek, kısık ateste 15 dakika kadar pişirin.
Sosun pişmesine yakın kıyılmış maydanozları ilave edin. Tuz ve şeker ile lezzetlendirin. Napolitan sos suyunu çekince taze çekilmiş karabiber ekleyin.
haşladığınız spagetti ve sosu harmanlayın. Taze nane yaprakları ile süsleyerek sıcak olarak servis yapın. İsteğe göre üzerine kaşar peyniri veya permasan peyniri konabilir. Afiyet Olsun...

Sosisli Makarna Salatası Tarifi

Yarım paket burgu makarna
5 Adet sosis
10-15 Adet salatalık turşusu
2 Su bardağı yoğurt
5 Çorba kaşığı mayonez
1 Diş sarmısak
Tuz
Süslemek için dereotu
Makarnayı tuzlu suda diri kıvamda haşlayıp süzün. Sosis ve salatalık turşularını küp küp dograyın. Yoğurt ve mayonezi karıştırın. Sarmısağı incecik kıyın. Mayonezli yoğurda sosis, salatalık turşusu ve sarmısağı ekleyip karıştırın. Hazırladığınız karışımı ılık makarnaya ilave edip karıştırın. Dereotu ile süsleyip servis yapın.
Eğer diyet bir yemek amacındaysanız, mayonez koymayınız. Afiyet Olsun....

Makarna Salatası Tarifi

1/2 paket makarna
1 su bardağı mayonez
1 su bardağı sarımsaklı yoğurt
8 adet küçük salatalık turşusu
5 adet sosis
küçük kutu konserve havuç
küçük kutu konserve mısır
küçük kutu konserve bezelye
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 demet maydanoz
1 demet dere otu
100 gr. yeşil zeytin
tuz, karabiber
Makarnaları haşlayın. Sosisleri, salatalık turşularını, maydanozu ve dereotunu küçük küçük doğrayın. Zeytin çekirdeklerini çıkartın ve onları da doğrayın. Bütün hepsini bir kaba boşaltın ve karıştırın. Afiyet Olsun...

Makarna Böregi Tarifi

300 gram renkli spiral makarna
200 gram dondurulmuş bezelye
250 gram jambon (kalın dilimlenmiş)
250 gram kiraz domates
400 ml. süt
200 gram krem peynir
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı domates ketçabı
3 adet orta boy yumurta
1 demet fesleğen
100 gram gouda peyniri
tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu kaynar suda tarifine göre haşlayın. Haşlama süresi bitmeden 3 dakika önce bezelyeyi içine atın. Süzün, soğuk sudan geçirin ve yeniden süzülmeye bırakın.
Jambonu doğrayın, domatesleri ikiye bölün. İkisini de makarnaya karıştırın ve hepsini 2 lt hacmindeki bir fırın kabına alın. Süt, krem peynir, domates salçası, ketçap, yumurta ve fesleğen yapraklarını el mikseri ile iyice çırpın, tuz ve karabiberle tadlandırın. Sosu makarnanın üzerine dökün, rendelenmiş gouda peynirini üzerine serpin. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında alttan ikinci katta 35-40 dakika altın sarısı renk alana kadar fırınlayın. Sıcak olarak servis yapın... Afiyet Olsun...

Labne Peynirli Makarna Tarifi

300 gr fiyonk yada burgu makarna
4-5 adet taze soğan
10-12 tane mantar
1 havuç
1 kabak
1 paket labne peynir
tuz-karabiber
2-3 tatlı kaşığı sebzeli çeşni yada tuzot
sıvı yağ
1,5 bardak sıcak su
Makarna tuzlu suda haşlanır. Yapışmaz tavada sıvı yağla, ince doğranmış taze soğan, kıyılmış sarımsak, rendelenmis havuç, şerit şeklinde doğranmış kabak ve yine ince doğranmış mantarlar sırayla sobelenerek pişirilir. Mantarlar suyunu çekince 1,5 bardak su ve sebzeli çesni eklenir. Ardından 1 paket labne peyniri ilave edilir ve
erimesi beklenir. Tuz ve karabiberle lezzetlendirildikten sonra haşlanmış makarnalar ilave edilir ve 3-5 dakika kısık ateşte pisirilir. Arzuya göre üzerine taze fesleğen, nane ve pul biber serpilebilir.

Kremalı Makarna Tarifi

1/2 paket makarna
300 gr. jambon
200 gr. kültür mantarı
200 ml. ( bir küçük paket ) krema
3 yemek kaşığı soya sosu
1 orta boy kuru soğan
Tuz, karabiber
Öncelikle tencerenize yeteri miktarda su ve bir tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın ve kaynayan suya makarnayı koyup haşlayın. Mantarları temizleyip yıkayın ve dilimlere ayırıp limonlu su içinde kararmamaları için bekeletin. Kuru soğanı piyazlık doğrayın ve 1 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun. Kavrulan soğanın içine mantarları sudan süzerek çıkartın ve suyunu salıp çekene kadar pişirin. Bu sırada jambonlarınızı şerit halinde kesip hazırlayın ve suyunu çekip kavrulan mantara ilave edin ve bir iki kez karıstırın. Son olarak soya sosu, krema, tuz, karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Bu karışımı süzdüğünüz makarnalarınızın üzerine döküp bir kaşık yardımıyla karıştırarak ocakta 1-2 dakika kavurunuz ve sıcak olarak servis yapınız. Afiyet Olsun...

Mısır ve Bezelyeli Makarna Tarifi

Makarna
Küçük doğranmıs bir kase domates
Yarım çay bardağı konseve mısır
Yarım çay bardağı konserve bezelye
İstediginiz baharatlar
Makarnayı haslıyoruz. Bir taraftan da domates, haşlanmış konserve mısırı, bezelye ve baharatları tava da kavuruyoruz. Daha sonra makarnayı süzüp sos ile karıştırıyoruz.

Kıymalı Lazanya Tarifi

12 adet lazanya
Yarım kilo kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
2 adet orta boy havuç
1,5 çay bardağı bezelye
2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kırmızı biber, yenibahar
1 su bardağı rendelenmiş kasar peyniri
1 lt. süt
3 tepeleme yemek kasığı un
tuz, karabiber
1 çay kasığı muskat rendesi
Soğanı yemeklik doğrayın. Havucu küçük küpler halinde doğrayın. Bir tencerede yağ ile birlikte soğanı 1-2 dakika kavurun. Daha sonra havucu ilave edip 3 dakika kadar kavurun. Kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu bıkarıp çekene kadar kavurun.
Sonra salça, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Son olarak bezelyeleri ekleyip tencereyi ocaktan alın. Lazanyaları tuz ilave ettiginiz kaynar suda 8-9 dk. haşlayın. Daha sonra suyunu süzüp, lazanyaları bir mutfak havlusu üzerine alın. Bu arada başka bir tencereye unu koyun ve yavas yavas sütü ilave edin. Kısık ateşte, çırpma teli ile karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında tuz, karabiber, muskat rendesini ekleyin ve ocaktan alın. Dikdörtgen bir borcamın tabanına beşamel sostan bir miktar yayın. Üzerine kıymalı sostan da bir miktar koyun. Lazanyalardan 3 tanesini borcamı kapatacak sekilde yerleştirin. Üzerine beşamel sos ve onun üzerine de kıymalı sostan yayın. Aynı işlemi lazanyalar bitene kadar uygulayın. Son lazanyaları yerleştirdikten sonra üzerine beşamel sos döküp kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmıs 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Karidesli Midyeli Makarna Tarifi

1 adet sogan
1/2 demet maydanoz
100 gram kaşar
500 gram makarna
40 gram margarin
100 gram dondurulmuş karides
100 gram dondurulmuş midye
2-3 yemek kaşığı şarap
1 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı un
tuz, karabiber
Soğanları küp seklinde doğrayın, yeşilliği kıyın, peyniri rendeleyin.
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Soğanları yağda pembeleştirin. İçine unu ilave edin.
Karides ve midyeleri soğanlara katıp 1 dakika kavurun. Şarabı ekleyin. Et suyunu koyup bir taşım kaynatın. Maydanoz ve kekiği katıp, tuz, karabiber ile tatlandırın. Hazırladığınız sosu makarna ile karıştırıp rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra servis yapın. Afiyet Olsun...

Karides Yahnili Makarna Tarifi

400 gr. Karides
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı un
½ bardak sıcak su
3 adet domates
½ demet maydanoz
175 gram makarna (spagetti)
Sıvı yağ
2 çorba kaşığı kırmızı sarap
Tuz
Karabiber
Kuru soğanı ince dilimleyin. Maydanozu doğrayın. Domatesi küçük küpler halinde kesin.
Tavada sıvı yağı kızdırın. Çiğden soyduğunuz karidesleri tavada soğanlarla birlikte kavurun. Üzerine un serpip tuz, biber ve domatesleri ekleyin. Domatesler yumuşayınca şarabı ekleyin. Sıcak su ve maydanozuda ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin.
Makarnaları tuzlu suda haşladıktan sonra kevgirde süzün. Tabaklara koyduktan sonra üzerlerine karides yahniyi taksim ederek servis yapın. Afiyet Olsun...

Karides Soslu Tagliatelle Tarifi

1 paket Tagliatelle makarna
2 avakado
1 soğan
250 gr.karides
50 gr.çiğ krema
2 domates
1 limonsuyu
3 yemek kasığı zeytin yağı
Tuz, biber, biraz ketçap
Karidesleri temizleyin. Tazesini kullanıyorsanız 2-3 dakika kaynatın. Daha sonra bunları mikserden geçirin.
Domatesleri küp küp, avakadoları küçük parçacıklara ayırarak, bunları da mikserden geçirin. Limon suyu, zeytinyağı ve ketçap ekleyerek 1-2 dakika makinede çevirin.
Büyük bir tavada 1 kaşık zeytinyağı ile rendelenmiş soğanı kavurun. Mikserdeki sosu, krema, tuz ve biberi soğan ilave ederek bir süre pişirin. Makarna paketinde tarif edildiği şekilde pişirdiğiniz makarnayı süzün ve sos ile iyice karıştırın. Önceden ısıtılmış olan tabaklarda sıcak servis yapın. Afiyet Olsun...

Kabak Soslu Makarna Tarifi

1 paket kısa kesme makarna
3 adet kabak
2 orta boy kuru soğan
3 adet orta boy domates
125 gr. beyaz peynir 1/2 cay bardagi zeytinyagi
1 etsu tableti
1 tatlı kaşığı kekik
tuz, karabiber
Öncelikle makarnayı tuzlu ve 1 kaşık yağ konmuş suda haşlayıp süzün. Soğuk sudan geçirip bekletin. Makarnaların pişirilmesi sırasında soğanları yemeklik doğrayın. Zeytinyağında soğanları kavurun. Ardından rendelediğiniz ya da küçük doğradığınız kabakları katıp kabaklar yumusayana dek kavurmaya devam edin. Etsuyu tabletini de katıp ezerek kavrulmuş kabaklara karıştırıp, hemen ardından kabuklarını soyup küçük doğradığınız domatesleri ekleyin. Tuz karabiber ve kekiğini katıp domatesler eriyene kadar ara sıra karıştırarak kavurunuz. Domatesler içinde iyice eridiğinde ezdiğiniz beyaz peyniri katıp 1 dakika daha kavurup haşladığınız ve süzdüğünüz makarnalarla karıştırıp sıcak servis ediniz. Arzuya göre dereotu ve maydanoz da ilave edebilirsiniz. Domates salatası ya da yeşil salatayla servis ediniz. Afiyet Olsun...

10 Mart 2012 Cumartesi

Jambonlu Makarna Salatası Tarifi

400 gram midye makarna
100 gram pastırma
100 gram kırmızı soğan
150 gram dana jambon (ince dilimlenmiş)
250 gram krema
30 ml. sıvı yağ
100 ml. süt
100 ml. sebze suyu
30 ml. beyaz şarap sirkesi
2 adet pırasa
1 demet maydanoz
toz seker, tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu suda, pakette önerilen şekilde haşlayın. Pastırmaları küçük küpler şeklinde doğrayın ve 15 ml. sıvı yağda çıtır çıtır oluncaya kadar kavurun. Süzgeçte
bekleterek yağlarını süzün. Pırasayı ve soğanı şerit şerit doğrayın, kalan yağ ile 4 dakika kavurun. Tuz ve karabiber ekleyip soğumaya bırakın. Jambonları küp küp doğrayın, maydanozu kıyın. Makarnayı pırasalı soğanlı karışım ve jambonlar ile büyük bir kaseye alın. Kıyılmış maydanozun ve pastırmanın yarısını ilave edin. Krema, süt, sebze suyu, sirke, bir tutam toz seker, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın ve makarna ile karıştırın. Üzerini kapatarak bir saat dinlendirin.
Dinlenmiş makarnanın üstüne kalan pastırma ve maydanozu serperek servis yapın. Afiyet Olsun...

Ispanaklı Makarna Tarifi

1 Paket Burgu Makarna
1.5 Kase Ayıklanmış Ispanak
1.5 Kase Labne Peyniri
2 Közlenmis Kırmızı Biber
3-4 Dal Maydanoz
3 Çorba Kaşığı Süt
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Diş Sarımısak
2 Çorba Kaşığı Çam Fıstığı
2 Çorba Kaşığı Rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz, Karabiber
(Bu tarif 8 kişiliktir)
lspanakları bol suda yıkayın. Diri kalacak şekilde tuzlu suda haşlayıp süzün. Ispanaklar soğuyunca elinizle sıkıp iri iri doğrayın. Biberleri süzüp dilimleyin. Maydanozu ayıklayıp ince ince kıyın. Derin bir kasede labne peynir,
kıyılmış biber ve maydanozu karıştırın. Sütü ilave edip yumuşak bir krema haline gelinceye kadar çatalla ezerek karıştırın. Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Tavada tereyağını eritip sarımsağı ilave edin. Sararıncaya kadar kavurup yağdan çıkarın. Aynı yağa çam fıstığını ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırarak kavurup ateşten alın. Kavrulan fıstıkları peynirli karışıma ilave edip harmanlayın.
Hazırladığınız peynirli karışımı makarnaya ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip iyice karıştırın. Derin bir cam kaseyi hafifçe ısıtın. Makarnalı karışımdan bir kat yayıp üzerine ıspanak döşeyin. En üstte makarnalı karışım kalacak şekilde malzemeyi kat kat döşeyin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet Olsun...

Kalamarlı Makarna Tarifi

Yarım paket Burgu Makarna
300 gr kalamar
1 soğan
4-5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı sıcak su
Tuz, karabiber
Makarnayı tuzlu suda haşlayın. Kalamarları halka halka kesip ikiye bölün. Soğanı kıyın, maydanozu yıkayıp ince ince doğrayın. Zeytinyağını tencerede kızdırıp soğanı pembelestirin. Kalamarları ekleyip tuz ve karabiber serpin. 2 çorba kaşığı
sıcak su ilave edip karıstırın. Kısık ateşte 15-20 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Makarnayı süzüp kalamarlı karışıma ekleyin ve harmanlayın. Servis tabagına alıp üzerine maydanoz serpin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Ispanaklı Lazanya Tarifi

500 gram lazanya hamuru
2 adet soğan
2 diş sarmısak
30 ml. zeytinyağı
450 gram dondurulmuş ıspanak
100 ml. sebze suyu
250 gram kutu taze peynir
70 gram rende parmesan peyniri
250 gram domates püresi
acı kırmızı biber
muskat, tuz, karabiber
Soğan ve sarmısağı küp şeklinde dograyın ve yağda kavurun. Ispanak ve sebze suyunu ekleyin, orta ateste ıspanaklar çözülünceye kadar bekletin. Tuz, karabiber ve muskat ekin. Kutu peyniri eritip bir taşım kaynatın, 30 gr. parmesan, tuz, karabiber ve muskatla tatlandırın. Domates püresi ve acı kırmızı biberle karıştırın.
Hamurdan, çapı 23 cm. olan 3 yufka açın. Fırına dayanıklı, 2.5 litrelik kalıbın içine ilk önce ince bir kat peynir sosu sürün, üzerine birinci yufkayı koyun ve ıspanağın yarısını yayın. İkinci yufkayı koyun, domates sosu ve kalan ıspanağı yayın.
Üçüncü yufka ile üzerini kapatıp, kalan peynir sosunu sürün. 40 gr. parmesanı lazanyanın üzerine serpin. 200 0C ısıtılmış fırının alttan 2. rafında 30-35 dakika pisirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...

Ispanakalı Spaghetti Tarifi

300 gram jambon
1 adet defne yaprağı
300 gram dondurulmuş ıspanak
2 diş sarımısak
500 gram spagetti
4 yemek kaşığı zeytinyağı
150 gram tereyağı
tuz, karabiber
Jambonu defne yaprağı ile 1 litre tuzlu suda 45 dakika kaynatın. Ispanağı süzün. Jambonu tencereden çıkartın soğumaya bırakın. Ispanağı şerit şerit kesip jambon suyunda 10 dakika kadar pisirin. Sarmısağı kıyın. Ispanağı süzün. Spagettiyi haşlayın, süzün ve zeytinyağı ile karıştırın. Jambonu şeritlere kesin ve tereyağında kıtır kıtır kızartın. Sarmısak, ıspanak ve makarnaya katıp karabiber ve
tuz ile tatlandırın. Afiyet Olsun...

Hindi Fümeli Burgu Makarna Tarifi

450 gr. burgu makarna
200 gr. domates püresi
100 gr. füme hindi gögüs
50 gr. light kaşar peynir
20 ml. Zeytinyagı
3 adet taze sarımsak
1 adet sogan
20 ml. kırmızı sarap
taze kekik,
tuz, karabiber
Makarnaları tuzlu suda haşlayıp süzün. Hindi göğüsleri küp küp kesin. Peyniri rendeleyin. Soğanı soyup küp kesin. Sarmısağı doğrayın. Zeytinyağını tencereye koyun. Soğan ve sarmısağı ekleyip orta ateşte renkleri dönene kadar çevirin.
Domates püresini tencereye ekleyin. Birkaç dakika kaynatıp kekik, şarap, karabiber ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirin.
Makarnayı servis tabağına alın. Üstüne domatesli sos, peynir rende ve taze çekilmiş karabiber ile servis yapın. Afiyet Olsun..

Hellim Peynirli Makarna Salatası Tarifi

Yarım paket burgu makarna
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kaşık ince kıyılmış dereotu.
1 adet göbek salata
200 gr hellim peyniri
2 yemek kaşığı margarin
yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı fesleğen
2 adet havuç
Makarnayı 8 dakika haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirin. Hellim peynirini kesme şeker büyüklüğünde kesin. Havucu rendeleyin. Göbek salatayı ince ince doğrayın.
Yayvan bir tavada margarini pembeleşinceye kadar kavurun. İçine rendelenmiş havucu ve kekiği ilave edip bir taşım kavurun. İçine hellim peynirinide ekleyip bir taşım tüm harcı pişirin. Servis tabağına göbek salatayı üzerine soğumuş makarnayı ekleyip iyice karıştırın. Üzerine sos olarak zeytinyağını ve kızarttığınız havuçlu harcı ekleyin. Afiyet Olsun...

Fıstıklı Tagliatelle Tarifi

1 paket Tagliatelle makarna
1 diş sarımsak
200 gr.dolmalık fıstık
100 gr.çiğ krema
2 yemek kasığı zeytinyağı
Tuz, toz biber
Orta boy bir tavada zeytinyağını kızdırın ve sonradan çıkaracağınız sarımsağı bir süre yağda bekletin. Krema, tuz ve biber ilave ederek karıştırın. Fıstıkları katarak 1-2 dakika daha pişirin. Makarna paketinde tarif edildiği şekilde pişirdiğiniz makarnayı süzüp, bu sos ile iyice karıştırın. Önceden ısıtılmış tabaklarda sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun...